Couperen paardenstaarten aangepakt

Eindelijk, 17 jaar na ingang van het verbod op het couperen van paardenstaarten lijkt er nu eindelijk toch echt een einde aan deze praktijk te komen. Minister Schouten komt met een wetswijziging die het couperen nu echt moet uitbannen.
Couperen paardenstaarten aangepakt

Ontsnappingsroute

Ondanks dat het couperen zelf als sinds 2001 verboden is, mochten gecoupeerde paarden nog wel verschijnen op keuringen en tentoonstellingen. Fokkers negeerden massaal de regelgeving en kozen een ontsnappingsroute door in het buitenland hun paarden te laten couperen. Het coupeertoerisme was geboren.

Dit beeld gaan we in de toekomst hopelijk niet meer zien.

Uitzonderingen

Voormalig staatssecretaris Martijn van Dam, kwam in 2016 met een maatregel waarbij het vanaf toen verboden werd om gecoupeerde paarden tentoon te stellen of te keuren, maar stond nog wel een uitzondering toe waar het ging om een veterinaire noodzaak. En zie, opeens bleken er opvallend veel paarden te zijn die volgens een medische noodzaak geen staart meer hadden. Weer werden de regels omzeild. Minister Schouten had gehoopt op gedragsverandering bij de fokkers zelf, maar nu dit uitblijft, dwingt ze dit af met een wetswijziging voor een totaalverbod op het tentoonstellen van gecoupeerde paarden. Ook als het legaal couperen betreft.

Amputatie

Couperen, oftewel het amputeren van de paardenstaart is een pijnlijke en zinloze verminkende ingreep. De Dierenbescherming heeft zich jarenlang hard gemaakt om een eind te maken aan deze praktijken en is blij dat Minister Schouten wettelijke maatregelen neemt.

De door de Tweede Kamer breed gedragen wetswijziging zal naar verwachting ingaan op 1 januari 2020.