De diervoeding van Bas van Tongeren

Hoe komt het dat de kwaliteitsgarantie die wij voor ons voedsel zo belangrijk vinden nauwelijks is doorgedrongen tot de diervoedingsindustrie?

De diervoeding van Bas van Tongeren

Het is een vraag die Bas van Tongeren, CEO van Yarrah, een van de pioniers in biologische diervoeding, zichzelf geregeld stelt. “De kiloknaller is niet meer van deze tijd, maar toch krijgen onze huisdieren nog steeds voer waarin plofkippen zijn verwerkt. Ergens gaat daar iets mis.” We spraken Bas hierover voor ons ledenmagazine DIER.

Bas: “Toen Yarrah begin jaren negentig op de markt kwam, zagen we dat vooral naar Duitsland gaan. Daar bestond de vraag naar biologische producten al langer, terwijl er bij ons weinig interesse was. Nog steeds zijn landen om ons heen verder als het gaat om biologische keuzes. Dat komt deels omdat Nederlanders minder geld uitgeven aan voeding dan bijvoorbeeld de Fransen en Zwitsers. Tegelijkertijd is het een mentale stap; als ik bewuste keuzes maak voor mijzelf en mijn gezondheid, waarom dan voor mijn dier niet?

Biologisch en proefdiervrij

De honden- en kattenvoeding van Yarrah en sinds kort ook DANO, is biologisch en proefdiervrij. Alle schakels in het productieproces hebben we duurzaam ingericht. Grondstoffen kopen we zelf in, zodat we exact weten waar ze vandaan komen. Voor dierlijke ingrediënten houden we vast aan het principe dat àls een dier dan toch moet worden geslacht voor humane consumptie, het wel zo respectvol is om alles van dat dier te gebruiken. Nu verdwijnen resten soms nog in de afvalbak, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Biologische prijs

Ik heb zes jaar geleden bewust voor Yarrah gekozen. Sindsdien is het aantal honden en katten dat biologisch eet verdubbeld. Bijkomend voordeel is dat boeren de volledige waarde voor hun producten ontvangen. Voorheen kregen ze voor de reststromen conventioneel geld, maar wij betalen de biologische prijs. Waarmee de transitie naar biologisch automatisch makkelijker wordt.

Over Yarrah
Hun werkwijze laat zien dat Yarrah méér is dan alleen lekkere dierenvoeding. Zo heeft het biologische diervoer 3 sterren van het Beter Leven keurmerk.

Impact en bijdragen aan een betere wereld

Ik vind het mooi om deel uit te maken van een bedrijf dat daadwerkelijk impact heeft en bijdraagt aan een betere wereld. Ik maak zelf ook duurzame keuzes en wil weten waar ons voedsel vandaan komt. Datzelfde geldt voor onze hond Nala. Zij eet biologisch en blaakt van gezondheid. Logisch, want veel aandoeningen bij honden en katten zijn een gevolg zijn van de synthetische rommel die aan reguliere diervoeding is toegevoegd. Haal je die eruit, dan verdwijnen de klachten in de meeste gevallen vanzelf.”