De jager mag thuisblijven deze kerst

Tijdens de kerst pakken mensen graag uit, ook als het om eten gaat. Cranberrysaus, stoofpeertjes, chique wijn en om het af te maken; wild. Vaak genoeg horen we dat men dit een diervriendelijk stukje vlees vindt. Voordat je nu direct naar de supermarkt rent willen we je even tegenhouden, het is namelijk niet zo rooskleurig als het lijkt...

De jager mag thuisblijven deze kerst

Wild eten is niet te rechtvaardigen

Toegegeven, wanneer je wilde dieren vergelijkt met de dieren in de vee-industrie zou je kunnen zeggen dat ze een beter leven hebben gehad. Maar wilde dieren hebben het in Nederland wel degelijk zwaar. Veel natuurgebieden zijn versnipperd waardoor dieren regelmatig onder een maaimachine of auto belanden of tegen een raam of hoogspanningsmast aanvliegen. Stress door verkeer, jacht, recreanten en verdere verstedelijking is aan de orde van de dag. Het wild in de Nederlandse natuur verdient een rustiger, jachtvrij leven.

Stress door verkeer, jacht, recreanten en verdere verstedelijking is aan de orde van de dag. Het wild in de Nederlandse natuur verdient een rustiger, jachtvrij leven.

Veel mis met de jacht

Jagers vinden dat zij het recht hebben om uit de natuur te oogsten. Maar wie geeft hen het recht om jaarlijks tienduizenden onschuldige dieren te doden. Helemaal als je kijkt naar de dieren die vrij bejaagd mogen worden en waarvan de aantallen al jaren schrikbarend afnemen zoals de wilde eend en fazant. Hier wordt dus puur voor plezier en consumptie gejaagd en niet omdat er hiervan te veel zouden zijn. Daarbij zijn sommige jachtmethodes ronduit barbaars zoals de drijfjacht op hazen. Ook met minder wrede methoden, blijft het een feit dat het dier door de kogel niet binnen één seconde sterft. En wat te denken van alle dieren die niet direct worden gedood en vervolgens rondlopen met een kogel of schot hagel? Ook daar zijn er vele van. Zij sterven vaak een langzame en pijnlijke dood. Bovendien ontneem je met jacht het voedsel dat andere dieren in het wild nu juist zo hard nodig hebben.

Sommige jachtmethodes zijn ronduit barbaars, zoals de drijfjacht op hazen.

Bovendien, wild is heel vaak helemaal niet wild

Bij zeker meer dan de helft van ‘het wild’ gaat het om dieren uit de veehouderij. Het kan in de supermarkt onder het kopje ‘wild’ liggen, maar bij nadere bestudering van de verpakking wordt duidelijk dat het om gehouden dieren gaat. Dit geldt bijna altijd voor konijnen, eenden, parelhoenders, struisvogels en herten in zowel de supermarkt als het restaurant. Deze dieren hebben zeker geen beter leven gehad en komen vaak uit het buitenland waar regels minder strikt zijn. Voorbeelden hiervan zijn eenden die vaak met z’n allen op een kluitje zitten zonder zwemwater en konijnen die hun korte leventje in een kooi moeten slijten.

Konijnen (waarvan veel mensen denken dat ze uit het wild komen) slijten hun korte leventje in kooien. Deze konijnen hebben geen Beter Leven keurmerk.

Minder en beter

Tegenwoordig zijn er zoveel alternatieven dat je ook zonder vlees een geweldig kerstdiner neer kunt zetten. Wil je er toch een stukje vlees bij, let dan op het keurmerk van het Beter Leven.

Jagers vinden dat zij het recht hebben om uit de natuur te oogsten. Maar wie geeft hen het recht om jaarlijks tienduizenden onschuldige dieren te doden. Helemaal als je kijkt naar de dieren die vrij bejaagd mogen worden en waarvan de aantallen al jaren schrikbarend afnemen zoals de wilde eend en fazant. Hier wordt dus puur voor plezier en consumptie gejaagd en niet omdat er hiervan te veel zouden zijn. Daarbij zijn sommige jachtmethodes ronduit barbaars zoals de drijfjacht op hazen. Ook met minder wrede methoden, blijft het een feit dat het dier door de kogel niet binnen één seconde sterft. En wat te denken van alle dieren die niet direct worden gedood en vervolgens rondlopen met een kogel of schot hagel