De liefde die je terugkrijgt, is onbetaalbaar

Ody uit Maastricht is moeder van drie kinderen. Daarnaast vangt zij in de zomermaanden hulpeloze jonge katjes op. Ody is als gastgezin verbonden aan de Dierenbescherming. Haar eerste nestje kittens van dit jaar heeft ze al mogen verwelkomen.

De liefde die je terugkrijgt, is onbetaalbaar

Achter het huis van Ody is het heerlijk toeven. De tuin is omheind zodat de opvangkittens en haar drie eigen katten veilig naar buiten kunnen. Ody’s huidige logees Angel, Lucky en Timo nemen het ervan. Ze rennen, rollen in het gras, luieren in de zon en bestuderen alle vogels die ze tegenkomen. De jonge katjes werden door de Dierenbescherming van een donkere hooizolder gehaald en naar het asiel gebracht. “De dierenarts vertelde me over hun toestand, bij zowel Angel als Lucky is operatief een oogje verwijderd, en of ik het aandurfde om ze op te vangen,” vertelt Ody. “Ik hoefde daar niet lang over na te denken.”

Zoveel moois

Voor Ody is dit het zesde nestje dat ze onder haar hoede neemt. “Via mijn man kwam ik in contact met de Dierenbescherming,” zegt ze. “Wegens praktische redenen was het niet mogelijk om vrijwilliger in het dierenasiel te worden. Toen ik hoorde dat je ook vanuit huis kon helpen, wist ik direct dat dit was wat ik wilde doen.”

““De liefde die je terugkrijgt, de blijdschap wanneer je ziet hoe een verzwakte kitten zich ontwikkelt tot een energiek katje, is onbetaalbaar”“

Ody
- Gastgezin

Ody heeft nooit spijt gehad. De opvang van kittens is pittig en vraagt veel van het gezin. Maar de moeilijke momenten wegen niet op tegen al het moois dat ze ervoor terugkrijgen. Ody: “De kleintjes verdienen een hoopvolle toekomst, wij kunnen ze daarbij helpen. En natuurlijk is het heftig als een dier ziek is of gewond, maar de liefde die je terugkrijgt, de blijdschap wanneer je ziet hoe een verzwakte kitten zich ontwikkelt tot een energiek, vrolijk katje, is onbetaalbaar.”

“De moeilijke momenten wegen niet op tegen al het moois dat we ervoor terugkrijgen”

Uithuilen en koffie

De zorg voor de kittens is intensief. “Gedurende de weken dat ze bij je in huis zijn ga je je onherroepelijk aan ze hechten,” erkent Ody. Ze vangt de katjes op totdat ze groot genoeg zijn om bij een baasje geplaatst te worden. Dat moment breekt aan als ze zo’n tien weken oud zijn. Vanaf dan kan Ody bezoekjes aan huis verwachten van geïnteresseerden. En dat geeft een dubbel gevoel: “Enerzijds vind ik het mooi om te zien hoe blij mensen van de kittens worden en hoe welkom ze bij hun nieuwe gezin zijn. Anderzijds komt dan ook het moment van afscheid dichtbij.”

De dag dat de katjes worden opgehaald is Ody graag alleen thuis. Zodra de dieren weg zijn, vertrekt ze naar haar overbuurvrouw. “Even uithuilen en koffie drinken.” Gelukkig krijgt ze regelmatig foto’s en verhaaltjes van mensen toegestuurd zodat ze op de hoogte blijft. “Die verhalen en het feit dat wij als gezin hebben bijgedragen aan dit geluk, maakt het elke keer opnieuw de moeite waard.”


Volg Angel & Lucky op Instagram Angel en Lucky zijn inmiddels geadopteerd en te volgen via Instagram @dutch_rescue_cats Ze heten tegenwoordig One Eyed Eddie en Heidi!