De mooiste dag van je leven: alles geoorloofd?

Spelletjes en tradities, niets mis mee. Maar wel als ze over de rug van dieren gaan! Eeuwenlang heeft de mens zich beziggehouden met het trainen, aankleden en inzetten van dieren om het publiek te vermaken. In die zin is het dus niets nieuws, maar wat de Dierenbescherming betreft wordt het hopelijk wel zo gauw mogelijk ‘oud nieuws’, iets voor in de geschiedenisboeken. “Weet je nog hoe men vroeger met dieren omging
Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

De mooiste dag van je leven: alles geoorloofd?

Mag dan niets meer?

Laat mensen het alsjeblieft leuk hebben, daar is niets op tegen (integendeel), maar dit kan en mag nooit ten koste gaan van het welzijn van een dier. Het is geen speelgoed maar een levend wezen met angsten, gevoelens en de ervaring van pijn, hitte of kou. Zoals jij en ik.
Eeuwenlang worden dieren ingezet als entertainment voor de mens.

Een bijzondere vondst

Het is een prachtige zomerdag in het zuiden van het land. Terwijl ik naar het station in Tilburg loop, zie ik een grote mand staan bij een prullenbak. Er zit een touw omheen. De mand staat halfopen. Voorzichtig werp ik een blik naar binnen (je weet maar nooit wat je aantreft: stiekem ben ik bang voor iets engs) en zie vogelvoer, vogelpoepjes en een kartonnen doos. Verder is de mand leeg.

Het kwartje valt

Aan het einde van de dag loop ik weer in hetzelfde gebied. Bij het gemeentehuis zie ik twee jonge witte duiven zitten. Ze hebben geen eten of water. Ze zitten er wat onbeholpen bij: niet wegvliegend, wat verweesd aan een grasje plukkend.
Het kwartje valt. Gedumpte trouwduiven! Totaal niet van deze tijd, al helemaal niet om ze vervolgens te vondeling achter te laten bij een prullenbak. Alsof het om gebruiksvoorwerpen gaat! Dit is gewoon pure verwaarlozing. Gelukkig komt op dat moment een stadswacht voorbijlopen. Hij maakt er foto’s van en registreert de situatie. Het lukt me niet om de vogels te vangen, dus zorg ik voor voer en bakjes water. Na een seintje aan de dierenambulance, zit mijn taak erop.
Witte duiven zijn een populair onderdeel van menig bruiloft.

Una paloma blanca

Wie op internet kijkt naar het fenomeen trouwduiven, ziet al gauw dat deze voornamelijk verhuurd worden. Bij thuiskomst lees ik op een website: ‘Het loslaten van duiven is een leuke aangelegenheid. Voor het bruidspaar is het een en al romantiek. Voor de familie zorgt het voor een ontspannen sfeer na alle plechtigheden. En natuurlijk is het een erg mooi plaatje om een bruidspaar met witte duiven te fotograferen. Je krijgt de duiven mee in een mandje, waar ze de hele dag in kunnen zitten. Je moet alleen oppassen dat ze niet te lang in een warme auto, of in de zon staan. Na een paar leuke foto’s kunnen de duiven losgelaten worden, waarna ze samen naar huis vliegen.’
Op internet wordt het gebruik van trouwduiven volop aangeprezen.Levende decoratie

Klinkt prachtig toch? Helaas gaat het er in de praktijk vaak anders aan toe. Geen idee of de duiven bij het station huurduiven waren. Wat ik wel zeker weet, is dat zij de situatie weinig romantisch vonden. Het lijkt wel of alles geoorloofd is als het om dieren gaat. Dieren gebruiken als aankleding voor een gebeurtenis of evenement is echt onzinnig. Het opleuken van je dag met een duif, kameel of lama is wat ons betreft geen optie.
Wie een bruiloft organiseert en overweegt om een koppeltje duiven te huren: doe het niet! Verzin iets dat echt leuk is.