De twee kanten van lifestyle

Gisteren bezocht ik de vakbeurs van Dibevo. Deze beurs is bedoeld voor ondernemers met een dierenwinkel. Leveranciers en producenten van voer en andere benodigdheden brengen hier hun producten aan de man. Ik vond het bijzonder dat een winkeleigenaar bij die inkoop niet kampt met keuzestress: ik zag door de bomen al snel het bos niet meer. Het aantal voermerken is op zijn zachtst gezegd imposant te noemen en ik heb zelden zoveel hondenriemen en kattenspeeltjes bij elkaar gezien. Er is een overweldigend kleurrijk gamma aan mandjes, ligkussens en plaids, die in elk interieur in te passen zijn.
Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

De twee kanten van lifestyle

Loungen met je dier

Op allerlei manieren kun je tegenwoordig lekker loungen met je dier en daar is ook niets mis mee. Gezelschapsdieren zijn voor veel Nederlanders een belangrijke huisgenoot waar we graag geld aan uitgeven. Bijzonder leuk voor onszelf en iets minder belangrijk voor het dier dat allereerst blij is met aandacht en tijd van de eigenaar en natuurlijk moet kunnen rekenen op een goede verzorging. Of de hond zelf kiest voor de hondenwasstraat vraag ik me af, maar ach, alles went (hoop ik dan maar).

Een ruim aanbod

De beurs richtte zich niet alleen op ‘knuffeldieren’, zoals honden en katten. Er was ook een ruim aanbod aan voorzieningen voor ‘kijkdieren’, zoals vissen, reptielen en amfibieën. Dit zijn voorzieningen die in hoge mate technisch van aard zijn en erg interessant. De decoratieve waarde van een aquarium of terrarium in de woonkamer is dan ook lifestyle. Er waren maar weinig levende dieren aanwezig op de beurs, dat is voor de winkelier ook zeker niet nodig denk ik. Een beurs vol met spullen voor dieren… gezelschapsdieren als lifestyle... Het voelt toch wat dubbel.

Aanschaffen huisdier

Genieten van gezonde en normale dieren is niet moeilijk, ze vertederen ons en laten ons kanten van onszelf zien die we vaak alleen voor dieren of kinderen hebben. Echter, vanaf dag 1 moet het dier wel voorop staan en dat begint met een goede en doordachte aanschaf van een dier. Waarom kies je voor een konijn, een hond, sluierstaart of papegaai? Welk dier past bij je eigen levensstijl en je portemonnee. Heb je er de ruimte en de tijd voor? Weet je iets over waar het dier dat je hebt of wilt kopen vandaan komt en vraag je daar ook naar bij de verkoper? En als je dat niet doet, waarom niet eigenlijk?

Als jij een advertentie ziet staan van kittens die te jong zijn, vraag je je dan af waar ze vandaan komen?


Kritische vragen

Dat de malafide hondenhandel ook in ons land floreert is toch wel bekend inmiddels, waarom trappen zoveel eigenaren er dan toch zo gemakkelijk in en lijken ze verrast als een pup toch uit Hongarije komt? Let je erop of een dier goed en op tijd geënt is of loop je bewust het risico van de beroemde kat in de zak? Mocht je besluiten een dier weer terug te brengen, vraag je je dan af wat de winkel er nog mee kan? Of als je een dier uitzoekt op Markplaats, hoe kritisch kijk je dan naar advertenties? Klinkt “Old English bulldog pups, kunnen direct mee!” je vertrouwd in de oren? Ben je je bewust van wat er met jouw geitje gebeurt als je reageert op een advertentie waarin iemand gratis pony’s, geiten of schapen zoekt? Wie dieren wil houden, zou het op zoek gaan naar goede informatie om goede en bewuste keuzes te kunnen maken dan ook als lifestyle moeten zien. Doorvragen en zelf nadenken en jezelf dan pas trakteren op al die aantrekkelijke spullen in de dierenwinkel, of het tuincentrum.