Denk goed na voordat je konijnen aanschaft

De afgelopen maand is het aantal konijnen in onze konijnen- en knaagdierenopvangcentra flink gestegen.

Denk goed na voordat je konijnen aanschaft

Terwijl het ene dierenopvangcentrum bomvol zit met afstandskonijnen, komen bij het andere opvangcentrum vooral zwervend aangetroffen –waaronder gedumpte– konijnen binnen. Wat de reden ook is, we hopen dat mensen niet zomaar konijnen aanschaffen en dat ze hier van tevoren goed over nadenken.

Dit nestje konijnen kwam bij Dierenbeschermingscentrum Amersfoort binnen. "Er zijn momenteel veel babykonijnen bij ons in de opvang", zegt medewerker Immy Kloet, "een tip van ons: steriliseer/castreer je konijn op tijd!" Daarmee voorkom je gedoe en verdriet.


Konijnen in de rij

“Er worden jonge konijntjes ‘gedumpt’, met of zonder moeder, maar ook drachtige konijnen. En langharige konijnen met vervilte vachten of konijnen die over het hek worden gezet bij een kinderboerderij. We zien van alles binnenkomen bij het Knaagdierencentrum (in IJmuiden)”, vertelt medewerker Maria van Etten.

In Het Knaaghof (Rijswijk) verwelkomen de medewerkers vooral veel afstandskonijnen. “Mensen hebben minder tijd voor konijnen dan ze dachten, ze kosten te veel geld, er is geen ruimte meer voor konijnen. Ze kunnen niet mee op vakantie. Ik krijg allerlei redenen te horen. We hebben zelfs een wachtrij op dit moment. We kunnen echt géén extra konijnen meer opvangen en dat hebben we niet eerder zo meegemaakt“, vertelt locatiebeheerder van Het Knaaghof, Merel Pieneman, “als we de cijfers van het Knaaghof vergelijken met de voorgaande drie jaren, kregen we de afgelopen drie maanden twee keer zoveel afstandskonijnen binnen.


Dit nestje konijnen werd gevonden in een bosje. De konijnen verblijven nu bij het Knaagdierencentrum.

Niet overal drukker dan normaal

Bij andere locaties in het land is deze zomerdrukte ook merkbaar. Bij het Knaagspoor (Ridderkerk), Dierenasiel de Kuipershoek (Klarenbeek), Dierenasiel de Swinge (Drachten) en Dierenopvangcentrum Enschede stromen de konijnen binnen. Deze opvallende ontwikkeling geldt niet voor al onze dierenopvangcentra. “Het is altijd heel erg druk in de zomer”, zegt Immy Kloet van Dierenbeschermingscentrum Amersfoort. Ook in opvangcentra zoals Dierenbeschermingscentrum Limburg (Born) en Dierenopvangcentrum de Doornakker (Eindhoven) is het niet drukker dan normaal.


Deze arme kerel werd op 21 juli gevonden in Utrecht en kwam bij Dierenbeschermingscentrum Amersfoort binnen met meerdere nieuwe en oude breuken aan zijn rechterachterpoot. De poot moest geamputeerd worden... Blade is nu bij een gastgezin aan het herstellen en lijkt goed op te knappen!
Dierenasiel de Kuipershok ving deze Vlaamse reus Puck op. Zij verbleef eerst in Dierenopvangcentrum 't Noordbroek, maar omdat ze drachtig was en zelf al van een flink formaat is, zou zij te veel ruimte in beslag nemen in het asiel in Almelo. Bij Dierenasiel de Kuipershoek hebben ze de konijnen intensief en liefdevol verzorgd en gezond grootgebracht.


Niet meer honden en katten

De toename van het aantal konijnen zegt vooralsnog niets over de andere dieren in onze dierenasielen. Het aantal afstands- en zwervend aangetroffen honden, katten en andere dieren is tot nu toe niet hoger dan de voorgaande jaren.


Dit zijn stuk voor stuk konijnen die zwervend werden aangetroffen (waarschijnlijk gedumpt) en die bij het Knaagspoor terecht kwamen.

Voorkom een impulsaankoop!

Dat we zoveel konijnen binnenkrijgen is voor de Dierenbescherming een belangrijk signaal. Konijnen lijken makkelijke huisdieren, maar mensen vergissen zich vaak in de tijd, energie en kosten die erbij komen kijken. Overweeg je konijnen in huis te halen? Verdiep je eerst goed in het dier! Op de website van het LICG vind je uitgebreide informatie over het karakter, de huisvesting, verzorging, mogelijke ziekten en kosten en nog veel meer. Bekijk ook onze 10 tips bij het aanschaffen van konijnen. Zo raden we aan konijnen minimaal één vriendje te geven, omdat ze in hun eentje wegkwijnen. Daarnaast kan vachtverzorging behoorlijk intensief zijn. Kortom, interesse in konijnen? Daar zijn we natuurlijk blij mee, maar denk er goed over na!