Dieren dupe van rondslingerend visgerei

Onze dierenambulances en wildopvangcentrum hebben te vaak te maken met dieren die slachtoffer zijn van achtergelaten vissersafval. Vogels, maar ook andere dieren, komen vreselijk klem te zitten in visdraad of worden ongevraagd gepiercet door een gemene haak. Soms met een dodelijke afloop... “Het is het hele jaar door een zeer veel voorkomend probleem, met veel ellende tot gevolg”, beaamt Pascale van Dierenambulance Brabant Zuidoost. We roepen daarom ook alle vissers op om hun visgerei netjes op te ruimen. We laten je zien wat er gebeurt als visdraad, -netten, -dobbers en –haken blijven liggen.
Dieren dupe van rondslingerend visgerei
Bij Wildopvang Krommenie kwam een jonge meeuw binnen met een vishaak klem in zijn snavel.

Vooral watervogels slachtoffer

“Het zijn vooral watervogels die de dupe zijn van vissersafval. Dat zijn nu net de dieren die zich het moeilijkst laten vangen”, vertelt Pascale. Eenden, ganzen en zwanen zitten vooral in het water en dat is een lastige plek om een dier te vangen. Vaak wordt de hulp van de brandweer ingeschakeld. Zelfs dan is het vangen van een vogel soms onmogelijk. Gelukkig lukt het met de nodige moeite meestal wel. Al loopt het niet altijd goed af…

Ook deze jonge meerkoet had een vishaak in z'n snavel. Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haalde het diertje op.
Deze gans zat verstrikt in een visdraad met dobber. Dierenambulance Zuidoost-Drenthe heeft met hulp van de brandweer de gans kunnen vangen. Onze medewerkers verwijderden de draad van de vleugels en hals en daarna kon de gans weer terug naar zijn familie.

Dierenambulance Zuidoost Drenthe heeft ook veel te maken gehad met dieren die verwikkeld raakten in visdraad. “We gingen op een melding af van een zwaan die volledig gevangen zat in meterslang visdraad. Hij heeft zo erg moeten spartelen in het water dat z’n veren doordrenkt raakten, waardoor hij verdronk. Heel verdrietig, ook omdat moeder zwaan en hun jongen ernaast zwommen, met hen had het ook slecht af kunnen lopen”, aldus een medewerker van de dierenambulance.

Helaas konden onze medewerkers van Dierenambulance Zuidoost-Drenthe deze vaderzwaan niet meer redden. Hij zat zo vast in vissersafval dat hij verdronk. Moederzwaan en jonkies achterlatend.

En dat was helaas niet de eerste keer dat Dierenambulance Zuidoost Drenthe dit soort situaties tegenkomt. Onze dierenambulances in het hele land herkennen het probleem. Ook Wildopvangcentrum Krommenie komt veel slachtoffers tegen. “Ik heb een speciaal potje waarin ik het vissersafval verzamel dat we jaarlijks uit dieren ‘vissen’”, zegt Nina van Wildopvang Krommenie. Er worden heel wat visdraden afgeknipt en verwijderd en veel dieren moeten herstellen van een flink gat van een haak.

“Ik heb een speciaal potje waarin ik het vissersafval verzamel dat we jaarlijks uit dieren ‘vissen.’" -Nina van Wildopvang Krommenie.

Andere vogelsoorten ook de dupe

Niet alleen watervogels passeren de revue. Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haalde een Vlaamse Gaai op met visdraad om z'n pootje. Dierenambulance Zuidoost Drenthe weet zich ook een jonge zwaluw te herinneren. Het jong kon nog niet vliegen en was uit het nest gevallen. Er hing een lange nylon visdraad uit zijn snavel. Bij de dierenarts bleek dat er ook een worm met haakje in de buik van de vogel zat. Kauwtjes, merels, lijsters, onze dierenambulances hebben allerlei vogelsoorten voorbij zien komen.

Dierenambulance Zuid-Holland Zuid hielp deze Vlaamse Gaai met het visdraad dat klem om z'n pootje zat.
Deze jonge zwaluw had een haak mét worm en draad in zijn buikje. Dat hadden de medewerkers van Dierenambulance Zuidoost-Drenthe niet zien aankomen.

Huisdieren klem in visgerei

Het komt misschien wat minder vaak voor dan bij vogels, maar Dierenambulance Brabant Zuid-Oost voegt ook een poes aan het lijstje slachtoffers toe. De kat had een haak door zijn lip en moest hier snel aan geholpen worden.

Visgerei en plastic rommel

Al eerder meldden we dat plastic rommel op straat en in de natuur voor ellende zorgt. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook dieren zijn hier de dupe van. Dit keer richten wij ons specifiek op vissersafval, omdat we dit te vaak tegenkomen.

Deze vishaak creëerde een flink gat in de snavel van de aalscholver. Dierenambulance Zuid-Holland Zuid schoot te hulp.