Dierenbescherming en Universiteit Utrecht starten onderzoek naar welzijn konijn

De Dierenbescherming heeft Universiteit Utrecht gevraagd om breed onderzoek te doen naar het welzijn van konijnen in ons land. Doel is een goed beeld krijgen van de gehele levensloop van huiskonijnen, van geboorte tot aan het hok in de tuin. Huiskonijnen worden in Nederland vaak niet half zo oud als ze zouden kunnen worden. Het onderzoek moet in kaart brengen waar dit door komt en hoe dit verbeterd kan worden.
Dierenbescherming en Universiteit Utrecht starten onderzoek naar welzijn konijn

Het konijn is na kat en hond het populairste huisdier in ons land, alles bij elkaar zitten er zo'n 1,2 miljoen in hokken, tuinen en huiskamers. Dat de dieren al zo jong overlijden is een indicatie dat het niet goed gesteld is met hun welzijn en gezondheid. Voor een deel is dit te wijten aan onkunde en impulsaankopen aan de kant van sommige eigenaren, maar het vermoeden bestaat dat er ook in het traject voor de aankoop van het dier het nodige te verbeteren valt.

Onderzoek naar welzijn huiskonijnHet konijn is na kat en hond het populairste huisdier in ons land, alles bij elkaar zitten er zo'n 1,2 miljoen in hokken, tuinen en huiskamers.


Onderzoek

We hebben gekozen voor het huiskonijn, maar zien hem als symbool voor alle kleine huisdieren als cavia's, muizen en tamme ratten. Hun levensloop is vergelijkbaar met die van het konijn. Door het konijn te onderzoeken hopen we een beeld van de hele sector te krijgen zodat de uitkomsten kunnen helpen om het welzijn voor een hele grote groep huisdieren te verbeteren. De Universiteit zal onderzoek doen naar die situatie bij onder andere fokkers (professioneel en hobby), groothandel, winkels en bij mensen thuis.