Dierenbescherming pleit voor landelijke chipplicht katten

Wij strijden al jaren voor het verplicht chippen èn registreren van katten. Helaas blijft tot op heden een wettelijke regeling uit, met alle gevolgen van dien. De kosten, die jaarlijks in de miljoenen lopen, komen voor de eerste 14 dagen in de opvang voor rekening van de gemeenten. In 2017 was dit voor 35 gemeenten al reden om de Tweede Kamer te verzoeken het chippen verplicht te stellen. Ook de RDA (Raad van Dierenaangelegenheden) en de KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde) vinden een wettelijke chipplicht een goed idee.
Besmettelijke ziekten
Zoekgeraakte katten zijn vaak huiskatten waardoor ze lang niet in alle gevallen kunnen overleven. Dat betekent dat ze meer kans lopen op uitputting, ondervoeding en vatbaar zijn voor besmettelijke ziekten zoals kattenaids en longworm. Ook voor mensen kan dit risico’s met zich meebrengen, denk aan toxoplasmose of spoelworm.
Verantwoord huisdierbezit
De invoering van een landelijke chipplicht kan er bovendien voor zorgen dat huisdiereigenaren bewuster omgaan met de keuze voor een dier. Daarnaast kan het resulteren in eigenaren die meer verantwoordelijkheid nemen voor het verzorgen van hun huisdier. Ook het schrijnende leed van het ‘anoniem’ dumpen van katten zal afnemen omdat de eigenaren geregistreerd staan en dus makkelijk zijn op te sporen.

Chippen werkt!
Dat het invoeren van een landelijke chipplicht voor katten zal werken, zien wij aan de resultaten van zoekgeraakte en gevonden honden. Het systeem om huisdieren te registreren is er al voor honden en kan ook gebruikt worden voor andere huisdieren. Dan is het toch een kleine moeite om ook het chippen van katten verplicht te stellen. Door de ingevoerde chipplicht bij honden kunnen we 93% van de zoekgeraakte honden direct met hun baasje herenigen! Bij katten is dit slechts 17%, waardoor het lot van zo’n 8.500 katten is, dat ze eerst onnodig lang in ons dierenasiel terechtkomen.
Teken ook de petitie: voorkom verdriet, chip je kat!
Wist je dat het chippen van een kat bij een dierenarts een fluitje van een cent is? Daar staat tegenover dat het verdriet dat je ervaart bij het zoekraken van je geliefde huisdier hartverscheurend is. Niet weten of je huisdier terugkomt, veilig is, gewond of misschien wel ergens dood langs de weg ligt. De voormalige eigenaren komen het in de meeste gevallen nooit te weten als de kat niet gechipt is. Als de zwerfkatten in onze opvanglocaties binnenkomen, krijgen ze daar de beste medische en liefdevolle zorg. Maar het liefst nemen wij direct contact op met de eigenaar om hen met hun geliefde huisdier te herenigen.
Juist nu is jouw stem belangrijk! Politieke partijen schrijven momenteel de verkiezingsprogramma's voor de Tweede-Kamerverkiezing van volgend jaar. Teken hier de petitie zodat we samen kunnen zorgen dat de landelijke chipplicht voor katten bovenaan op hun prioriteitenlijst komt te staan!