Dierenhuiden: hoe heeft het dier geleefd?

De winter nadert, onze behoefte aan warmte en gezelligheid neemt toe, we zijn weer meer binnen en we willen een fijne sfeer. Nederland is een land van dierenliefhebbers. Sfeer en dieren zijn kennelijk nauw verbonden, sfeer is gewoon te koop en het aanbod is overweldigend. Even op Google kijken, daar kom je veel tegen. Websites waarop je van alles kunt bestellen, allemaal echt.

Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Dierenhuiden: hoe heeft het dier geleefd?

Glanzende koeienvachten & stoere dierenkoppen

Voorbeeldtekst van een website: "Een dierenhuid in huis is een echte sfeermaker. Van de glanzende koeienvellen tot de harige schapenvachten: iedere huid heeft zijn eigen unieke eigenschappen die voor een geheel eigen sfeer zorgen. Bent u op zoek naar unieke decoratie voor uw huis? Kies dan voor een grote koeienhuid. Deze Zuid-Amerikaanse huiden zijn herkenbaar, maar hebben toch een stoer en exotisch tintje. De koeienhuiden zijn mooi als vloerkleed. Bent u altijd op zoek naar warmte? Dan zijn onze schapenvachten perfect! Zeker de populaire IJslandse schapenvacht is in trek. Door de lange haren staat deze vacht erg knus in iedere ruimte. Uw huis net wat meer allure geven? Dat doet u met een stoere dierenkop aan de muur. Een echte dierenkop aan de muur is weer helemaal hip. Ze staan prachtig in de woonkamer, maar ook in de keuken of slaapkamer zijn deze echte dierenkoppen een toevoeging aan uw interieur.”

Waar komt dat dier vandaan?

Natuurlijk zullen huiden, koppen en skeletten meestal een bijprodukt zijn van dieren die toch al geslacht werden. Maar als wij over Zuid-Amerikaanse koeien lezen, kunnen we er zeker niet gerust op zijn dat die dieren netjes behandeld werden toen ze nog leefden.
En dat springbokken worden gefokt in Afrika als bushmeat weten we, maar ook daar kan een rare industrie achter zitten van de zogenaamde jachtreizen voor de rijke(re)n der aarde: zelf je eigen springbok schieten…
Konijnenvellen in de winkel kunnen echt wel van Nederlandse vleeskonijnen komen die als konijnenbout worden gegeten. Maar zie daar maar eens achter te komen, dat staat er niet bij op de website en ook niet in de winkel.

Stel vragen!

De Dierenbescherming kan ook geen eindoordeel vellen over goed of fout. De trend laat zien dat we ons – net als bij vlees - vaak niet meer realiseren dat voor dit soort leer of decoratie ook dieren werden gehouden en gedood. Als jij je stoort aan deze trend, vertel het de winkelier of schrijf internetsites aan. Als je zeker wilt weten of wat je wilt kopen echt of nep is, vraag het na! En als het geen imitatieleer of -bont is, vraag dan naar de herkomst ervan: uit welk land komt het en wat weet de winkel over hoe de dieren gehouden werden? Misschien staan ze er nog te weinig bij stil dat wij en jij dat wel willen weten.