Dierenpeiling: Geen huisdieren meer voor dierenmishandelaar

Er moet een verbod komen op het hebben van huisdieren voor mensen die dieren ernstig mishandelen of verwaarlozen. Nederlandse kiezers vinden zo’n verbod de belangrijkste dierenkwestie voor het komende kabinet, zo blijkt uit een peiling die I&O Research uitvoerde in opdracht van de Dierenbescherming.

In de peiling werden tien stellingen over dierenkwesties voorgelegd, onder meer over zwerfkatten, jacht, puppyhandel, vee-industrie en het houdverbod. Met de laatste stelling (‘Mensen die dieren ernstig mishandelen of verwaarlozen, moeten verboden worden om nog langer huisdieren te houden’) zegt 92 procent het eens te zijn. Gevraagd naar welke kwestie het eerst moet worden aangepakt door het nieuwe kabinet, werd het houdverbod met 56 procent het meest genoemd.

Positief

De Dierenbescherming heeft de peiling uitgevoerd om de politieke partijen te laten zien hoe kiezers tegenover dierenwelzijn staan. “De uitslag laat zien dat politieke partijen met een gerust hart diervriendelijke maatregelen kunnen nemen. Veruit de meeste kiesgerechtigden reageren positief op de stellingen”, aldus directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming roept politieke partijen op hun kiezers te laten weten hoe zij in de verschillende kwesties staan.

Belangrijke kwesties

Behalve het houdverbod zijn een lijst met eerlijke puppyhandelaren en strengere regels voor veetransport belangrijke kwesties in de komende kabinetsperiode. Bij de puppyhandel is veel mis met onder meer de huisvesting en de gezondheid. Van de kiesgerechtigden is 70 procent vóór een lijst met betrouwbare puppyhandelaren.

Bij veetransporten worden jaarlijks miljoenen dieren in vrachtwagens geladen om na een uitputtende rit in het buitenland te worden geslacht. Uit de peiling blijkt dat 73 procent voorstander is van een maximale transporttijd van 8 uur en afstand van 500 kilometer. Iets waar de Dierenbescherming zich al jaren actief voor inzet.

De resultaten van de dierenpeiling en de reacties op de tien stellingen bekijk je hier.