Doodzieke konijntjes

Nadat vier tamme konijntjes bij een hertenkamp brutaal over een hek waren gegooid, werden ze opgevangen bij Dierenbeschermingscentrum Limburg. De kleintjes leken op het eerste gezicht gezond, en werden direct na binnenkomst nagekeken, gechipt, ingeënt en in quarantaine geplaatst. Maar de volgende dag gingen alle alarmbellen af.

Doodzieke konijntjes

Eén van de konijnen lag dood in zijn hok. De verzorgers dachten dat het was overleden aan stress. Maar toen de volgende dag nog een konijn dood werd aangetroffen, kon dat geen toeval meer zijn. Ze bleken het zeer agressieve RHD2 virus te hebben, dat inwendige bloedingen en benauwdheid veroorzaakt. Is een konijn besmet, dan staat de uitkomst vast: binnen 48 uur zal het overlijden. Met een simpele vaccinatie kan RDH2 voorkomen worden. Het geeft zelfs 100% bescherming.

Extreem besmettelijk

Konijnen die besmet zijn met RHD2 vertonen vaak geen symptomen, omdat het virus interne bloedingen veroorzaakt en pas wordt herkend als een konijn van het ene op het andere moment sterft. Van de 24 konijnen in het opvangcentrum zijn er uiteindelijk drie overleden. RHD2 is extreem besmettelijk. Dankzij zorgvuldig handelen van de verzorgers overleefden bijna alle konijnen. Als we onze asieldieren niet zouden inenten, was waarschijnlijk de hele afdeling gestorven. We vaccineren daarom alle konijnen, honden en katten die bij onze asielen binnenkomen en daarna gaan ze nog minstens zeven dagen in quarantaine. Hiermee voorkomen we dierenleed en redden we levens.

Help jij asieldieren met een vaccinatie?

Alle dieren die bij de Dierenbescherming worden opgevangen krijgen een medische check, worden gevaccineerd, gesteriliseerd of gecastreerd en gechipt. Jaarlijks vaccineert de Dierenbescherming 10.500 asieldieren. Hiermee voorkomen we dat dieren door ziekte een pijnlijke dood tegemoet gaan. De kosten lopen op tot ruim €600.000.

Voor vaccinatie asieldieren

Hoe meer asieldieren we vaccineren, hoe beter we ook kwetsbare dieren zoals kittens kunnen beschermen. Doe een gift voor een vaccinatie.

Lees meer over vaccinaties