Duizenden vogels onder verschrikkelijke omstandigheden gefokt

Tijdens een controle van de vogelmarkt in Barneveld, zagen inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) aanleiding om een Brabantse verkoper van Chinese Dwergkwartels eens thuis te bezoeken. Ze schrokken zo van wat ze daar in drie schuren aantroffen dat er een uitgebreidere controle werd georganiseerd. Drieduizend tot vijfendertighonderd vogels in smerige en veel te kleine hokken, zonder schoon drinkwater en bovendien ook nog eens zonder daglicht. De stank was niet te harden en alles en iedereen werd wit van het stof. Er is proces verbaal opgemaakt tegen de eigenaar en met bestuursrechtelijke maatregelen wordt geprobeerd een einde te maken aan deze onacceptabele situatie.
Duizenden vogels onder verschrikkelijke omstandigheden gefokt

Twee weken geleden zijn inspecteurs van de LID samen met de dierenpolitie en een dierenarts teruggegaan naar het adres waar de eigenaar zijn vogels fokt. In de schuren zaten met name grasparkieten en kwartels in ronduit smerige verblijven. Alles was vies. De hokken waren ogenschijnlijk al jaren niet echt goed schoongemaakt of ontsmet. Er hing een enorme ammoniakconcentratie en een gigantische hoeveelheid stof. Veel dieren zaten compleet in het donker. De kwartels zaten met vele tientallen tot meer dan honderd dieren in veel te kleine kooien. Hierdoor waren er veel vogels aangepikt door soortgenoten. Ook zaten er veel zieke en zelfs dode dieren in de verblijven.

Onze inspecteur: "Zoveel dierenleed voor 4 euro per koppel. Ik denk dat weinig mensen dit leed beseffen als ze een leuk kwarteltje in de dierenwinkel gaan kopen."

De watervoorziening was slecht. Veel waterflessen waren verstopt waardoor dieren dus geen water konden drinken. De vogels die dat wel konden moesten het doen met sterk verontreinigd water.

Drinkwater, muizen en ratten

De watervoorziening was slecht. Veel waterflessen waren verstopt waardoor dieren dus geen water konden drinken. De vogels die dat wel konden moesten het doen met sterk verontreinigd water. De smerige schuren trokken ook ratten en muizen aan. In veel broedhokken van de grasparkieten waren zelfs muizennesten aanwezig. "Voor muizen en ratten was het geheel een walhalla, een gedekte tafel", aldus een van de inspecteurs.

In de schuren zaten met name grasparkieten en kwartels in ronduit smerige verblijven. Alles was vies. De hokken waren ogenschijnlijk al jaren niet echt goed schoongemaakt of ontsmet.

Maatregelen

De verdachte zag het allemaal anders en vond het wel meevallen. Hij gaf volgens eigen zeggen elke dag voer en water en had weinig dode dieren dus dan kan het toch zeker niet zo slecht zijn. Een van onze inspecteurs reageert: "Zelf na 17 jaar in dit vak schrik ik toch nog wel weer als ik zie hoe hier dieren gefokt en behandeld worden". De eigenaar heeft een ‘last onder bestuursdwang’ opgelegd gekregen, dit betekent dat hij binnen een gestelde termijn een aantal maatregelen moet uitvoeren. Zo moet hij ervoor zorgen dat de vogels altijd schone en droge huisvesting hebben, dat ze over voldoende vers drinkwater en goed voer kunnen beschikken, frisse lucht krijgen, voldoende ruimte hebben en dat de vogels niet permanent in het donker zitten. Doet hij dit niet dan kunnen die maatregelen bijvoorbeeld op zijn kosten worden uitgevoerd en krijgt hij een boete. Ook kunnen er dan nieuwe maatregelen volgen. Hoe dan ook, het dierenwelzijn moet sterk verbeterd worden.