Economische euthanasie

Pets Place (een grote dierenwinkelketen) deed recentelijk een nieuwsbericht uit om het belang van huisdierverzekeringen te promoten. Ze hebben het daarin ook over de term ‘economisch euthanasie’. Een wat klinische, kille term, die aangeeft dat huisdieren soms worden gedood omdat het goedkoper is dan een behandeling of de eigenaar de behandeling niet kan of wil betalen.
Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Economische euthanasie

Dat er nu meer sprake zou zijn van economische euthanasie wordt overigens niet herkend door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) of door Caring Vets. Maar in onzekere tijden zoals nu is de angst voor meer financiële problemen bij diereigenaren zeker een zorg. Zij raden in algemene zin daarom wel een huisdierverzekering aan. Er zijn ook dierenartspraktijken met een eigen huisdier-zorgplan, een soort abonnement op diergeneeskundige zorg voor je dier.


Schrijnend voorbeeld

Terug naar de term ‘economische euthanasie’. Achter zo’n term schuilen vaak schrijnende verhalen. Een tijd terug hoorde ik van iemand die het meldpunt 144-red-een-dier bijna smeekte om haar aan te klagen wegens dierenmishandeling. In de hoop dat haar dier dan behandeld zou worden in opdracht van de politie. Het was een acute situatie, die het dier zonder veterinaire hulp niet zou overleven. Maar het geld voor die behandeling had ze niet. Deze vrouw had niet de tijd om rustig naar oplossingen te zoeken, had geen eigen dierenarts en raakte in paniek. Wat zou het geweldig zijn geweest als ze wél een huisdierverzekering had.

Jazeker, wie voor huisdieren kiest moet altijd goed nadenken over de kosten en een buffer achter de hand hebben voor onverwachte uitgaven. Het kan je bijvoorbeeld overkomen dat je ineens je werk kwijtraakt, of om andere redenen onverwacht financieel aan de grond komt te zitten. Als een huisdierverzekering betaalbaar is en een goede dekking biedt, ook als je dier bijvoorbeeld al wat ouder is, dan is dat natuurlijk een aanrader. Ook dierenartsen zetten de term economische euthanasie liever niet in hun administratie.

Het signaal van Pets Place is in die zin een goed signaal. De Dierenbescherming heeft eerder samen met de KNMvD voorstellen gedaan voor een gemeentelijk sociaal vangnet, en er zijn particuliere fondsen die daarbij kunnen helpen. Structurele oplossingen zijn er nog niet helaas.

Meer doen

Een grote commerciële partij als Pets Place kan misschien meer doen dan verzekeringen aanbieden om euthanasie om financiële redenen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een fonds voor veterinaire hulp, of aan het aanbieden van spreekuren voor mensen met een minimum inkomen in de filialen waar ze een dierenartspraktijk hebben. Of misschien kunnen ze in gesprek gaan met gemeenten om te kijken of een huisdierverzekering onderdeel kan worden van een gemeentelijke bijstandsregeling. Ik noem maar een paar voorbeelden.

Niemand wil zich voorstellen hoe het is om een dier in te moeten laten slapen omdat je het geld voor een behandeling niet hebt. Vreselijk. Helaas zullen er ook nog steeds mensen zijn die wel kunnen betalen, maar het gewoon niet willen. Te duur, dat is hun dier ze niet waard. Tja… daar zouden wij dan 144 wel voor willen bellen.