Een dood paard, genaamd ‘paardenmarkten’

Sinds de Dierenbescherming vorig jaar zomer uit het Protocol Welzijn Paardenmarkten stapte, is er meer beweging ontstaan dan in de vijf jaar daarvoor. Dit is voornamelijk te danken aan onze verslaglegging van de paardenmarkten. Door in beeld te brengen wat wij al jarenlang zien en roepen, tonen we aan dat het structureel op alle paardenmarkten, groot en klein, flink misgaat. Het blijft mij echter verbazen en frustreren dat de politiek en marktorganisaties pas in beweging komen als de misstanden onweerlegbaar in de media verschijnen. En dat terwijl ze jaar in en jaar uit bij ze op tafel zijn gelegd. Je begrijpt dus mijn scepsis over de daadwerkelijk motieven achter het handelen van deze partijen.
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Een dood paard, genaamd ‘paardenmarkten’

Diervriendelijke bedoelingen in Zuidlaren?

De gemeente Tynaarlo (paardenmarkt Zuidlaren) heeft vorige week grootse wijzigingen aangekondigd om hun paardenmarkt diervriendelijker te maken. Nou ja, groots... Zo presenteren ze het in ieder geval. Door enkele details (kermis, toegangscontrole) aan te pakken, verwachten ze dat de markt nu wel diervriendelijk wordt. Deze wijzigingen klinken voor een leek leuk en wel, maar zetten geen zoden aan de dijk. De paardenmarkt is immers nog steeds verbonden aan de commercie. Dit betekent dicht op de warenmarkt, veel bezoekers, kleine ruimten en diverse onvoorspelbare impulsen als geluid, geur en bewegingen. Dus veel stress voor de dieren. Zeker als je bedenkt dat de meeste paarden op de markt nog nooit verder dan hun weiland zijn geweest.


Waarom zijn er eigenlijk paardenmarkten?
Er wordt dus veel moeite gedaan om de paardenmarkten in leven te houden, maar waarom? Wat is eigenlijk het bestaansrecht? Er worden steevast twee argumenten aangehaald: traditie en handel. Tradities… Tja, die zijn er om gebroken te worden. Vooral als er op onzorgvuldige wijze met dieren wordt omgegaan. En handel… De meeste paardenmarkten kennen dat niet eens. Zij fungeren enkel en alleen als trekpleister. De paardenmarkt van Zuidlaren is hier een uitzondering op. Zij verhandelen wel degelijk op aanzienlijke schaal paarden. Dat deze handel echter voor ruim 50%, de woorden van de marktmeester van Zuidlaren zelf, naar de buitenlandse (lees: Zuid-Italië) slachterij gaat, mag de pret voor de bezoekers van de paardenmarkt uiteraard niet drukken.

De beste paarden zijn op stal te koop
Paardenmarkten zijn als handelsvorm achterhaald én als trekpleister totaal niet van deze tijd. Dit besef is onder handelaren en bezoekers de laatste jaren sterk groeiend en dat wordt weerspiegeld in de cijfers. Want de laatste zes jaar neemt het aantal bezoekers van paardenmarkt overal in het land sterk af. En hoewel wij graag de eer zouden opstrijken voor deze trend, gebiedt eerlijkheid mij te stellen dat deze trend er al was voordat wij ons er mee gingen bemoeien. Mijn conclusie is dan ook simpel: paardenmarkten zijn stervende en worden stuiptrekkend door overjarige wandelstokkerige hobbyisten in stand gehouden. Er is ook een treffend gezegde dat volgens mij volledig op de traditionele paardenmarkten is gebaseerd: ‘De beste paarden zijn op stal te koop’. Dit is ook precies wat de meeste paardenkopers tegenwoordig doen. Zij kopen hun paarden niet op paardenmarkten. Nee, zij weten gelukkig beter.

Het kan ook anders!
Stop dus met het trekken aan het dode paard genaamd ‘paardenmarkten’. De gemeenten en marktorganisaties kunnen hun geld en energie beter in positieve zaken steken. Handelaren doen er verstandig aan om eens moderne handelsvormen te gaan ontdekken, zoals handelsstallen of handelswebsites als e-horses.nl en sporthorses.nl, die voor paard en handelaar een stuk vriendelijker zijn.

En mochten de organiserende partijen alsnog durven toe te geven dat het eigenlijk helemaal niet om handel gaat, maar dat het een trekpleister is voor de jaarmarkt of braderie, dan is mijn advies om betere, goedkopere en diervriendelijke evenementen te bedenken. Bijvoorbeeld een karaokepodium, een optreden van de Dolly Dots of een mechanische rodeostier. Ik gok namelijk dat de belastingbetalers veel liever zien dat hun geld naar diervriendelijke evenementen gaat.