Een huisdierproof kerstboom

Die ene boom sprak jou aan. Mooi vol, niet te groot, niet te klein, een keurige piek en perfect voor op de salontafel. Je hebt de kerstballen afgestoft, de lampjes uit de kelder gevist en de slingers uit de knoop gehaald. Nu komt het allerleukste: de kerstboom versieren! De hond kijkt kwispelend toe en de kat kruipt in de net uitgepakte dozen. Huisdieren vinden zo’n kerstboom reuze interessant. Zorg er daarom voor dat je kerstboom huisdierproof is, want er schuilen een aantal gevaren in die o zo charmante dennentakken.
Een huisdierproof kerstboom

De plek

Hoewel het voor hilarische taferelen kan zorgen, zorgt het ook voor een ravage: mocht katlief een sprong wagen, zorg er dan voor dat je boom niet kan omvallen. Probeer de boom ook zo te zetten dat je kat er niet in kan springen vanaf een stoel of kast. En maak de onderkant van de boom goed zwaar.

Dennennaalden

Geef je de boom regelmatig water? Zorg ervoor dat je huisdier hier niet van kan drinken. Let er ook op dat de drinkbakjes niet onder de kerstboom staan. Dennennaalden zijn giftig en scherp. Ze kunnen de darmwand doorboren.

Pas op dat je huisdier geen dennennaalden binnenkrijgt!

Lampjes

Kerstlampjes kunnen bijzonder aantrekkelijk zijn voor huisdieren. Ze glanzen, knipperen en bungelen. Zorg ervoor dat je dier er niet op kan kauwen en dat hij niet aan de slinger gaat hangen. Dat kan gevaarlijk uitpakken! Hobbelt je konijn rond in de kamer? Stop dan de snoeren goed weg.

Zorg ervoor dat je huisdier niet bij de lampjes kan!

Ballen

Hang vooral ballen in de boom die niet stuk kunnen. Glazen ballen kunnen gemakkelijk kapot vallen. De voetkussentjes van je huisdier zijn niet bestand tegen scherpe scherven. Het doorslikken van scherven is ook levensgevaarlijk. Mocht je toch die ene prachtige glazen kerstbal willen ophangen, hang hem dan zo hoog mogelijk in de boom (als je zeker weet dat je boom niet kan omvallen).

Engelenhaar

Pas ook op met engelenhaar, linten en andere plastic slingers. Katten hebben vaak een intrinsieke drang erop te kauwen. Als ze het binnenkrijgen kan dat desastreuze gevolgen hebben in de maag of darmen.

Chocoladekransjes

Hoe enig en heerlijk het ook is, hang geen chocoladekransjes in je boom. Chocola is giftig voor je huisdier en je maakt de boom er nog aantrekkelijker van.

Alternatieve kerstboom

Heb je jonge katten in huis? Dan is het misschien slim een jaartje geen echte kerstboom neer te zetten. Je kunt eventueel een alternatieve kerstboom neerzetten, zoals een kerstboom gemaakt van plankjes.

Kerststerren

Zet je een mooie kerstster bij je kerstboom? Kerststerren zijn ook giftig, let erop dat je huisdier hier niet op kauwt of zet de plant ergens neer waar je huisdier er niet bij kan.

Alles op orde? Dan kun je onbezorgd genieten van de kerstboom... En je huisdier ook!