Een puppy is geen cadeau!

Ivan de Verschrikkelijke en Ivan de Puppyschopper; het zijn geen bijnamen om trots op te zijn voor wellicht de meest populaire inwoner van Utopia. Ivan kreeg deze bijnamen nadat hij afgelopen weekend zijn als-cadeau-gekregen-pup Arthur schopte. Gelukkig had de Utopiaan, al dan niet gedwongen door de publieke aandacht, snel door dat zijn actie absoluut niet door de (wettelijke) beugel kan. Hij bood dan ook snel zijn excuses aan.
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Een puppy is geen cadeau!
UPDATE: De pup is maandagmiddag 11 januari uit de show gehaald. Er waren bij SBS6 veel klachten binnengekomen dat de hond in de uitzending werd geschopt. SBS laat weten dat de pup is teruggebracht naar zijn oorspronkelijke eigenaar.

Verantwoordelijkheid voor puppy

Maar is Ivan in deze de enige die zijn excuses moet aanbieden? Er zijn volgens mij drie partijen die, wellicht meer dan Ivan, hun excuses moeten aanbieden. Allereerst zijn vriendin Nicole. Zij besloot namelijk de pup cadeau te geven. Deze ondoordachte actie zorgde ervoor dat Ivan plotseling en ongevraagd volledige verantwoordelijkheid moest nemen over een levend wezen. Of hij voldoende kennis en capaciteiten heeft om voor het dier te zorgen, daar had Nicole niet over nagedacht. Evenmin of de pup goed bij Ivan zou passen.

Programmamakers Utopia

De tweede partij betreft de programmamakers van Utopia. Zij hebben een verantwoordelijkheid voor de acties van de bewoners van Utopia. Als zij besluiten om ondoordacht een hond in huis te halen, dan dienen zij de risico’s te evalueren. Hoe capabel is Ivan eigenlijk om een hond op te voeden? Past een type herdershond überhaupt wel tussen een grote groep mensen? Hoe wordt de hond gesocialiseerd naar andere honden? En hoe zal Arthur reageren op de tal van onbekende impulsen als hij straks als volwassen hond buiten Utopia komt? Als de programmamakers van Utopia zich dit niet zelf al afvroegen, dan hebben tal van organisaties zoals De Dierenbescherming ze dit wel tijdig onder de neus gewreven. Helaas blijkt sensatiemakerij bij hen boven het dierenwelzijn te staan.

Een dier is geen cadeau!

De derde partij betreft de tienduizenden mensen in Nederland die jaarlijks vanuit een impuls dieren cadeau doen. Vooral tijdens de decembermaand worden met Sinterklaas en Kerst dieren cadeau gedaan. Veel van deze dieren landen helaas niet op veilige pootjes. Zij worden vaak van de benodigde goede zorg en positieve aandacht onthouden, doordat de nieuwe eigenaar niet capabel blijkt te zijn of omdat het dier meer geld en tijd kost dan gedacht. Een aanzienlijk deel van deze dieren belandt uiteindelijk zelfs in opvangcentra, waar medewerkers en vrijwilligers elke dag hun ziel en zaligheid leggen in het creëren van een nieuwe kans voor de dieren.

Denk na voor je een dier aanschaft

Dat Ivan verkeerd zit moge duidelijk zijn. Het is ook niet voor niks dat dit incident door officiële instanties wordt uitgeplozen. De schuld volledig bij hem neerleggen is echter niet helemaal eerlijk. Nicole en de programmamakers van Utopia hebben minimaal gelijke schuld. Als zij zich beter hadden verdiept in de lusten, lasten en (on)mogelijkheden van het houden van een hond, dan was dit nooit gebeurd! Hopelijk kunnen wij in Nederland lering trekken van dit publieke voorbeeld en dubbel en dwars nadenken voordat wij een dier aanschaffen. En hopelijk beseffen wij nu ook eens en voor altijd dat dieren geen cadeau zijn. Wees maar eens wat creatiever en diervriendelijker!

Voor meer informatie over het houden van honden verwijzen wij je graag naar het Landelijke Informatie Centrum Gezelschapsdieren.