Egels klem in tuinen

Onze dierenambulances krijgen regelmatig meldingen binnen over egels die klem zitten in achtertuinen. Egels zien slecht, maar ruiken uitstekend. Ze lopen letterlijk hun neus achterna, waardoor ze makkelijk in benarde situaties terecht komen. Juist in onze tuinen en parken, omdat we die omheinen met hekken en schuttingen, versieren met vijvers en omdat we planten beschermen met netten. Egels kruipen in buizen en potten en vallen in het water, maar vooral gaashekken blijken funest.
Egels klem in tuinen

Egel in Brabant overleeft hekwerk niet

Deze week nog reden vrijwilligers Laurens en Astrid van Dierenambulance Brabant Zuid-Oost met spoed naar een egeltje dat verstrikt zat in een hek. Het dier zat muurvast, bloedde hevig en werd omringd door vliegen. Onze vrijwilligers knipten de egel los, maar kregen het hekwerk niet verwijderd. Ze haastten zich naar de dierenarts, maar helaas was het al te laat. De verwondingen waren ernstig aangetast door maden. Het egeltje zat al te lang klem in het hek en was niet meer te redden.

Triest nieuws: deze egel heeft het helaas niet overleefd. Onze vrijwilligers van Dierenambulance Brabant Zuid-Oost hebben alles geprobeerd.

Egel klem in hekwerk Bleiswijk

In Bleiswijk liep het gelukkig beter af met het egeltje dat eveneens klem zat in een hek. Wel had Dierenambulance Zuid-Holland Zuid de hulp van de brandweer nodig om de egel te redden. De brandweer heeft een grotere kniptang (dan wij) waarmee het hek eenvoudig doorgeknipt kon worden. Omdat het egeltje verzwakt was, heeft onze dierenambulance hem naar de Egelopvang in Delft gebracht.

Dit egeltje in Bleiswijk kon gelukkig wel gered worden.
Dierenambulance Brabant Zuid-Oost kwam eerder ook al een egeltje tegen dat klem zat in een hek.

Vast in buizen

We komen niet alleen egels tegen die vastzitten in hekken. Dierenambulance De Heuvelrug, Dierenambulance Zuidoost Drenthe en Dierenambulance Midden-Nederland kwamen egels tegen die in buizen en een koker in de grond waren gekropen. Met al deze egeltjes liep het uiteindelijk goed af.

Dierenambulance Zuidoost Drenthe bevrijdde deze egel onlangs uit deze koker.
Dierenambulance De Heuvelrug wist dit egeltje uit de pvc-buis te redden.
En ook Dierenambulance Midden Nederland haalde een egel uit deze pijp.

Egels die verstrikt raken in tuinnetten, die klem zitten in bloempotjes of die in het water terecht komen en niet meer op de kant kunnen klimmen. Egels die in keldergaten en putten rollen of die gevangen zitten in rondslingerend afval. We komen het allemaal tegen. Egels kunnen zich flink in de nesten werken in onze tuinen.

Wat kun jij doen?

En daar kunnen we iets aan doen! We geven je graag een aantal tips:

  • Vermijd rechthoekig schapengaas of hekwerk en gebruik liever kippengaas of ruitvormig gaas.
  • Maak een egelsnelweg: knip een gat van minimaal 13 bij 13 cm in het hek en probeer met je buren af te spreken dat zij dat ook doen. Zo kan een egel die doorgaans flinke afstanden aflegt, zorgeloos van tuin naar tuin wandelen.
  • Pas op met het plaatsen van netten boven de vijver of over planten. Zorg dat er geen egels (of vogeltjes en muizen) in vast komen te zitten.
  • Ruim lege potten en afval in je tuin op. Zo kunnen egels hier niet in kruipen.
  • Dek pvc-buizen, kokers, putten, keldergaten en andere holtes af met gaas.
  • Plaats een schuin loopplankje in je vijver, zodat de egel –die overigens prima kan zwemmen- er weer uit kan komen.