Einde paddentrek

Aantal padden dit jaar sterk minder

De paddentrek, die elk jaar in het vroege voorjaar plaatsvindt, loopt ten einde. Op sommige plekken zijn de vrijwilligers al gestopt met het overzetten van padden en kikkers over de weg. Op andere locaties wacht men de laatkomers nog even af. Wat opvalt is dat het aantal padden op veel trajecten fors minder is dan in voorgaande jaren.

Einde paddentrek

Het paddentrekseizoen begon al vroeg, op 14 februari. Maar na een paar avonden werd het weer kouder en bleven de dieren in hun schuilplaatsen. Ook was het lange tijd te droog voor de padden om te gaan trekken. Het was dus een paddentrek met pieken en dalen. In de regio’s Den Haag, Apeldoorn en Zutphen zijn paddenwerkgroepen van de Dierenbescherming actief. In totaal zijn dat meer dan 500 vrijwilligers op zo’n 25 oversteeklocaties.

Fors minder padden

Wat opvalt is dat het aantal padden op diverse plekken sterk minder is dan in voorgaande jaren. In Apeldoorn is zelfs een plek waar nagenoeg geen padden meer te zien zijn. Vermoedelijke oorzaken die worden genoemd zijn: droge zomers, minder insecten, nieuwbouw en uitgedunde bossen waar de dieren normaal in winterslaap zitten. Wel zijn op een enkele plek meer watersalamanders te zien.
Ondanks de afname van het aantal padden hebben de vrijwilligers in regio’s Zutphen en Apeldoorn dit jaar toch ruim 5500 dieren kunnen redden. Het aantal overgezette dieren in de regio Den Haag is nog niet bekend.

Op een locatie in Scheveningen worden geen padden overgezet, maar wordt de weg van zonsondergang tot de volgende ochtend zonsopkomst afgesloten met slagbomen. Zo kunnen de amfibieën rustig oversteken. Deze straat wordt veel gebruikt om gratis te parkeren. Ondanks het feit dat er verkeersborden staan, waarop wordt aangegeven dat parkeren tussen 15 februari en 15 april ’s avonds verboden is, zijn er elk jaar mensen die hun auto er toch parkeren. Deze auto’s krijgen een flyer onder de ruitenwisser waarop informatie staat over de paddentrek en dat ze vanaf 7.00 uur de volgende dag hun auto weer kunnen ophalen. Helaas is niet iedereen zo geduldig en vernielde iemand dit jaar de slagboom. De desbetreffende auto en kenteken staan op de foto. De politie is ingelicht.

De pad op het filmpje (in een put in Apeldoorn) stelde zich verdekt op voor de vrijwilligers.