"Een écht verwilderde kat krijg je niet zomaar tam"

Erwin Draijer - Chauffeur preventie

#ikbendierenbeschermer "Ik heb een kattenallergie, maar ik werkte wel uitsluitend met katten. Katten zijn leuk, lekker eigenwijs. Ik heb 5 jaar TNR-werkzaamheden voor de Dierenbescherming verricht. Dat betekent dat ik verwilderde zwerfkatten ving, liet steriliseren/castreren en uiteindelijk weer terugzette in hun eigen leefomgeving, om populaties verwilderde katten te beperken."

"Een écht verwilderde kat krijg je niet zomaar tam"

“Kittens zetten we niet terug, die werden gesocialiseerd. Teruggeplaatste dieren veroorzaken minder overlast, omdat ze door de sterilisatie/castratie in principe niet meer krijsen, vechten of sproeien. Een écht verwilderde kat krijg je niet zomaar tam, die maak je doodongelukkig bij iemand thuis. Inmiddels doe ik bijna een jaar ander soort werk. Ik heb geen idee hoe mijn functie heet, een chauffeur voor dieren?

Ik rijd groepen dieren waar vanuit preventiewerkzaamheden afstand wordt gedaan, naar het dierenasiel of breng dieren van de ene opvang naar de andere, als daar meer plek is. Leuk hoor, ik heb steeds een andere lading: katten, ratten, konijnen, honden en laatst zelfs een schorpioen.

Ik spreek meer mensen dan voorheen, dat bevalt me wel. Onlangs reed ik een 86-jarige dame die slecht ter been was met haar overleden hondje naar de dierenbegraafplaats. Ondanks de situatie babbelden we gezellig en uiteindelijk doezelde ze naast me. Ze was me zó dankbaar voor dit ritje, dat geeft een goed gevoel.

En ik doe nog één taak die vanuit mijn TNR-tijd is overgebleven. Er verblijft een groep verwilderde TNR-katten bij een gesloten nertsenfokkerij en omdat de eigenaar van het terrein ziek werd en de katten niet kon bijvoeren, doe ik dat nu al een tijdje. Zij aten vroeger mee met de nertsen en toen deze dieren vertrokken, kregen de katten plots niets meer.

Omdat ik er zo vaak kom, probeer ik ze ook wat socialer te krijgen, we kletsen heel wat af samen. Normaalgesproken zie ik TNR-katten niet meer terug. Als ze eenmaal teruggeplaatst zijn, leiden ze hun eigen leven. Of ik nog klachten krijg nadat ze zijn teruggezet? Dat is bij mij gelukkig nooit gebeurd. Dan ga ik er vanuit dat het goed gaat.”

“Leuk hoor, ik heb steeds een andere lading: katten, ratten, konijnen, honden en laatst zelfs een schorpioen“

Erwin Draijer
- Chauffeur preventie