Foute hondenfokker stevig bestraft

Een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 180 uur voor het verwaarlozen van zijn honden. Tijdens de proeftijd mag de fokker bedrijfsmatig geen dieren houden. Daarnaast legt de rechtbank zijn onderneming voor 1 jaar stil. Dat is de uitkomst van de rechtszaak tegen de hondenfokker waarbij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) dit voorjaar 100 honden uit erbarmelijke omstandigheden weg moest halen.
Foute hondenfokker stevig bestraft

Houdverbod

We zijn blij dat er een stevige uitspraak ligt waaruit duidelijk blijkt dat dit soort foute hondenfok niet geaccepteerd wordt.De rechtbank wil met deze straf voorkomen dat de man in de toekomst nog eens in de fout gaat als hij dieren houdt. Als onderdeel van de straf is er een houdverbod opgelegd, maar dit is als bijzondere voorwaarde bij de voorwaardelijke straf. Dit betekent dat als hij toch weer honden houdt, hij de gevangenis in moet, maar dat er geen mogelijkheid is de dieren per direct weg te halen. Wat ons betreft was dit een uitgelezen voorbeeld van een zaak waarbij een zelfstandig houdverbod zou moeten zijn opgelegd zodat er geen ontkomen aan is en bij overtreding nieuwe dieren wel meteen weer weggehaald kunnen worden. Helaas is dit nog niet mogelijk omdat het wetsvoorstel hiervoor nog niet is aangenomen.

"Er is sprake van een slecht gerund bedrijf, waarin de honden onder erbarmelijke omstandigheden hebben geleefd", zo stelt ook de rechtbank.

Geen lagere straf door media-aandacht

"De aandacht van de media vormt geen aanleiding om tot een lagere straf te komen. De rechtbank begrijpt dat dit veel impact heeft op het familieleven en dat de man dit als stressvol ervaart. Toch heeft de man dit voor een groot deel over zichzelf afgeroepen", laat de rechtbank in een verklaring weten.

Misstanden, stress en angst bij de honden

Inspecteurs van de LID en agenten van dierenpolitie IJsselland voerden in februari van dit jaar een grote controle uit bij een hondenfokker in de gemeente Deventer. Bij de controle werden tal van misstanden vastgesteld, van het niet hebben van de benodigde papieren tot slechte verzorging en huisvesting van de honden. Verder waren de honden zeer gestrest en bij met name de jonge honden leek geen sprake van enige socialisatie. Veel honden vertoonden grote angst voor mensen.