Gebruik stroomhalsband bij honden verboden

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat zij een algeheel verbod op het gebruik van de stroomhalsband invoert. Sinds 1 juli 2018 was het gebruik van de prikhalsband in ons land al verboden. Toen ontbrak tot onze teleurstelling de stroomhalsband nog. Per 1 juli 2020, de ingangsdatum van het verbod, komt er gelukkig ook een einde aan het gebruik van dit dieronvriendelijke en negatieve correctiemiddel.
Gebruik stroomhalsband bij honden verboden

Tot nu toe worden stroomhalsbanden gebruikt om 'ongewenst gedrag' te corrigeren. Met een druk op de knop, krijgt de hond een stroomstoot. Wij keuren deze negatieve vorm van trainen af en zijn dan ook blij met het aanstaande verbod. Het leek er eerder op dat er nog uitzonderingen mogelijk zouden blijven. Dit zou zijn "voor apparatuur waarvan het gebruik is gericht op gerechtvaardigde verandering in het gedrag van het dier", zo schrijft de minister in haar brief. Daar ziet ze, nu uit onderzoek blijkt dat het gebruik van deze banden niet kan zonder aantasting van het dierenwelzijn, gelukkig van af. “Het gebruik van stroombanden veroorzaakt onnodige pijn bij honden. Nu blijkt dat het dierenwelzijn in het geding komt, kies ik ervoor om de banden te verbieden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding – zonder gebruik van een stroomband – bij”, aldus de minister.

Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding – zonder gebruik van een stroomband – bij”, aldus minister Schouten.

Bij vermoeden van gebruik stroomband, bel 144

Het nieuwe verbod geldt voor alle apparatuur waarmee honden door middel van stroomstoten pijn kan worden gedaan. Gebruik van stroombanden binnen bedrijven, organisaties of verenigingen zullen door de NVWA worden gehandhaafd. Gebruik bij particulieren wordt gecontroleerd door de politie, boa’s en onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Bij het vermoeden van gebruik van de stroomband kunnen mensen bellen naar 144.

Verkoop niet verboden

Helaas wordt de verkoop van dit soort banden niet verboden. Het zou winkels die dit soort producten verkopen, zowel on- als offline, sieren als ze uit eigen beweging zouden stoppen met de verkoop ervan. Of op zijn minst hun verantwoordelijkheid nemen en de consument erop wijzen dat het gebruik van deze artikelen verboden is.