Gedragsproblemen?

Dat de pitbull die vorige week totaal onverwacht vier gezinsleden in het gezicht beet een gedragsprobleem heeft, lijkt me duidelijk. Maar hoe kijk je aan tegen de border collie die het bankstel sloopt omdat 'ie gefrustreerd is over de dagelijkse korte rondjes aan de riem door betondorp
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Gedragsproblemen?

Onze asielen zitten vol met dieren die zijn afgedankt omdat hun baasjes er om wat voor reden dan ook niet meer voor konden of wilden zorgen. Hebben deze dieren dan allemaal een gedragsprobleem? Nee, natuurlijk niet! Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Om het publiek te helpen dat vanuit een ander perspectief te doen, zijn we deze week gestart met de campagne #GEEFOMMIJ. We zetten de asieldieren in het zonnetje, zou je kunnen zeggen. Maar, daar moeten we eerlijk in zijn, we houden ook de hand op.

Geen subsidie
Want behalve nieuwe baasjes hebben we geld nodig. Per jaar vangt de Dierenbescherming ruim 40.000 honden en katten op (en trouwens ook duizenden andere achtergelaten huisdieren, zoals konijnen). Dacht je dat we daar subsidie voor kregen? Welnee! De gemeente betaalt hooguit een kleine vergoeding voor de eerste twee weken in het geval van zwerfdieren, maar de rest komt voor onze rekening. Als je je realiseert dat in een modern asiel zoals dat van ons in Amersfoort de dieren gemiddeld een maand 'logeren' voordat we een nieuwe baas voor ze vinden, en dat zo'n dier ons tussen de 25 en 35 euro per dag kost, dan snap je wel wat ik bedoel.

Geschrokken
Terug naar de vermeende gedragsproblemen. Want daar begonnen we onze campagne deze week mee. In de media maakten we bekend dat we best wel geschrokken zijn van de resultaten van een eigen onderzoek waaruit bleek dat bijna de helft (41%) van de mensen denkt dat er altijd iets mis is met dieren in het asiel. En, misschien nog erger, dat de helft van de ondervraagden niet eens op het idee komt om in het asiel op zoek te gaan naar een mogelijk nieuw huisgenootje... Best wel schokkend eigenlijk.

Deze week moet je wel onder een steen geleefd hebben om niet over asieldieren gestruikeld te zijn. Op TV, online, in de krant en op de radio, overal laten we onze boodschap horen: denk aan de dieren in onze opvangcentra en help ze de zomer door! We doen ons uiterste best om onze dieren in de etalage te zetten en uiteindelijk lukt het ons in de meeste gevallen om nieuwe baasjes voor ze te vinden. Dat weerhoudt sommigen er echter niet van om kritisch te zijn. En dat mag. Zo hoorde ik een presentator van een nieuwsprogramma op de radio suggereren dat een slecht imago van asieldieren impliceert dat de Dierenbescherming wellicht tekortgeschoten zou zijn de afgelopen jaren.

Innoveren
Onze woordvoerder gebruikte de kanttekening van de journalist om uit te leggen dat het tegendeel het geval is. Dat we steeds innoveren. Dat we er alles aan doen om via de moderne media en nieuwe technieken een thuis te vinden voor bijvoorbeeld de bijna 14.000 (!) dieren die we deze zomer weer moeten opvangen. Hij noemde als voorbeeld ‘Meet your match’, een uit Amerika overgewaaide methode die in steeds meer van onze asielen wordt toegepast om katten heel gericht aan een nieuwe baas te helpen.

Eigenlijk is het simpel: onze deskundigen observeren het gedrag van elke kat in de opvang om te ontdekken hoe hij of zij in elkaar steekt en waar het dier zich thuis zal voelen. Op basis daarvan wordt vastgesteld welke 'kattenpersoonlijkheid' hij heeft. Bij iedere persoonlijkheid hoort een kleur. Uit een door jou ingevuld adoptievragenformulier lezen we vervolgens af welke levensstijl je hebt en wat je verwacht van een nieuw huisdier. We kijken welk type kat bij je past en delen je in in een kleurcategorie. Samen nemen we dan door welke katten in onze opvang geschikt voor je kunnen zijn. Daarna is het tijd om potentiële matches beter te leren kennen. Dat gaat heel eenvoudig door te kijken naar de kleur van hun bandje!

Keihard trainen
Natuurlijk komt het wel eens voor dat we in het asiel te maken krijgen met onhandelbare dieren die je echt niet bij mensen kunt plaatsen. Daar gaan we juist mee aan de slag. Keihard trainen totdat het betreffende dier er wél klaar voor is. Incidenteel is dat met een 'gebruiksaanwijzing', maar die krijg je dan tenminste wel mee. Kom daar maar eens om bij de willekeurige fokker op de digitale snelweg.

Ik stel de vraag boven dit stukje nog een keer. Gedragsproblemen? Tuurlijk niet, als je weet wat je in huis haalt, koop je nooit een kat in de zak en heb je dus ook geen probleem. Simpel toch? En, om terug te komen op de zurige journalist die zich afvroeg of het slechte imago van asieldieren niet onze eigen schuld is. Waar twintig jaar geleden misschien wel 90% van de mensen dacht dat er iets mis is met deze dieren, is dat aantal gedaald naar 41%. En wie weet is het in ons volgende onderzoek nog maar een handjevol. Wij blijven in ieder geval ons best doen en hopen daarbij op jouw steun! Oh, en voor ik het vergeet: uit datzelfde onderzoek bleek dat 97% van de mensen die een dier uit het asiel heeft, daar heel tevreden mee is. Die zullen dan wel allemaal een dier hebben zonder gedragsprobleem, toch?

Frank Dales,
Algemeen directeur