Goede voornemens: en nu lukt het wel!

De decembermaand: traditiegetrouw dé maand voor het bedenken van goede voornemens. Ik heb een hekel aan goede voornemens, het lukt me nooit ze tot een goed einde te brengen. Ik neem me elk jaar voor om minder televisie te kijken. Maar aan het eind van een dag, als ik toch weer te veel tijd uitgeteld voor de buis heb gehangen, moet ik toegeven dat mijn goede voornemen weer niet gelukt is.

Jenny Bruinsma

Door: Jenny Bruinsma Senior beleidsmedewerker

Goede voornemens: en nu lukt het wel!

Meer beweging vanaf januari

Veel mensen stellen in de decembermaand hun goede voornemens op. Een veel gehoord goed voornemen is: 'vanaf nu ga ik meer bewegen'. Na een paar maanden moeten veel mensen vaak al toegeven dat hun goede voornemen toch weer niet is gelukt. Maar dit jaar gaat het wel lukken! Tenminste, bij de hondeneigenaren onder onze lezers dan... Want ik wil jullie stimuleren je hond bij je goede voornemen te betrekken. Ik ga het dus eerst over je hond hebben. Dan kom ik terug op je goede voornemen.


Druk, druk, druk…

Misschien herken je het wel: je besloot een hond aan te schaffen en je nam je voor goed voor hem te zorgen. Je droomde van fijne wandelingen, lekker een frisse neus halen. Je hond speelt met andere honden en jij geniet van de wandeling. Je hebt zelfs goede wandelschoenen en een warme waterdichte jas gekocht.
Maar de praktijk pakte anders uit. Je hebt het druk, je staat op, worstelt om de kinderen op tijd naar school te krijgen, manlief morst de koffie over zijn (net gestreken) overhemd, jij doet nog snel een was, bent zelf net op tijd op je werk, bent ook weer net op tijd thuis om de kinderen weer uit school op te vangen. En je hond, oeps je hond, snel een blokje om en aan de slag om het avondeten te koken.

Cadeautje voor de hond: om het goed te maken

Ondertussen bouwt je hond, als gevolg van te weinig beweging, natuurlijk te veel energie en frustraties op. En dat kan hij uiten door bijvoorbeeld veel in huis te blaffen of door druk rondjes in huis te rennen of op te springen. En om te voorkomen dat hij straks met de kerstdagen tegen oma met haar nette pantykousen aan opspringt, zet je je hond in de bijkeuken. Je maakt het straks wel weer goed met hem. Onder de kerstboom ligt immers ook een nieuw speeltje voor de hond ingepakt klaar. Als de kinderen straks hun cadeaus uitpakken dan is er ook een cadeautje voor je hond.

Eigenlijk weet je wel dat je het niet goed kunt maken met een cadeautje onder de kerstboom. Het grootste cadeau wat je je hond kunt geven is: een fijne wandeling. Een wandeling waarbij hij los kan lopen, lekker kan rennen, kan spelen met andere honden en waarbij hij samen met jou kan spelen.


Een leuker en beter goed voornemen

Dan kom ik nu terug op dat veelgehoorde goede voornemen. Neem jij je ook wéér voor meer te gaan bewegen in 2019? Stop toch om dat in te willen vullen met sporten. Ga lekker wandelen met je hond! Dat is veel leuker en nog gezond ook. Door te wandelen met je hond krijgt niet alleen je hond, maar ook jij meer beweging, ben je lekker buiten in de natuur en vaak ontmoet je gezellige medehondeneigenaren. Maak daar in 2019 echt tijd voor!

Oefentips voor jou en je hond

Naast tijdgebrek kunnen er andere redenen zijn waarom je je hond minder uitlaat dan waar hij eigenlijk behoefte aan heeft. Het kan zijn dat je hond erg trekt aan de riem, uitvalt naar andere honden of achter joggers aanjaagt. Vanaf januari gaan we vanuit de Dierenbescherming regelmatig filmpjes posten om jou tips te geven over oefeningen die je kunt doen tijdens de wandeling met je hond. Zodat jij ontspannen je hond kunt uitlaten en je nog meer plezier beleeft aan je wandeling. Mocht je bij het bekijken bij de filmpjes behoefte hebben aan meer tips of begeleiding dan ben je welkom op één van onze Gehoorzame Huishond-hondenscholen.

Zo gaat je goede voornemen voor 2019 wèl lukken!