Heftig en betekenisvol

Nadine Burggraaf is werkzaam als districtsinspecteur in de regio Noord-Holland. Ze treedt hier dagelijks op tegen dierenmishandeling en verwaarlozing van dieren.
De inspecteurs

Door: De inspecteurs Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

Heftig en betekenisvol

Nadine: “Ik ging langs bij een man in een vervuilde woning. Hij had drie honden, waarvan er eentje kaal en mager was. Ook zaten er drie katten. Hij was een imposante verschijning en zat onder de tatoeages, maar hij bleek onwijs aardig en liet me direct binnen. Zijn huis was inderdaad een puinhoop. Het wemelde van de vlooien, er lagen beschimmelde plakken leverkaas op de grond en bij elke stap die ik zette, plakten mijn schoenen vast aan de vloer. De man vertelde dat hij door een hernia in een diep dal was geraakt en al een paar jaar niet meer had schoongemaakt. ‘Het is uit de hand gelopen. Ik heb een schop onder mijn kont nodig,’ zei hij.

Leven beteren

Strikt genomen had ik nog diezelfde dag een schoonmaakbedrijf en dierenarts op zijn kosten moeten inschakelen, maar dat kon ik hem niet aandoen. Hij wilde zijn leven dolgraag beteren, maar had met dertig euro per week zó weinig te besteden, dat hij niet wist hoe. Ik heb hem daarom extra tijd gegeven. En dat bleek de juiste beslissing, want toen ik een week later terugkeerde, stond hij me glunderend op te wachten. Samen met de buurvrouw had hij zijn hele huis schoongemaakt en met de dieren ging het fantastisch. Hij bleef maar zeggen hoe blij hij was dat ik hem had geholpen.”

Menselijk leed

“Verhalen als deze tonen aan dat dierenleed vrijwel nooit op zichzelf staat. Sommige mensen willen hun leven niet beteren, maar er zijn er ook een heleboel die in de luwte leven, geen vrienden of sociaal leven hebben. Niemand die voor ze opkomt, en ook hun dieren worden niet opgemerkt. Wij zijn er voor al deze dieren, maar we houden onze ogen ook open voor het menselijk leed dat erachter schuilgaat. En ja, dat maakt ons werk heftig, maar tegelijkertijd ook heel betekenisvol.”

Help ons redden

Jaarlijks redden onze 17 inspecteurs 30.000 dieren. Ze doen dit met veel liefde, maar de kosten voor het werk zijn hoog: ruim 2 miljoen euro per jaar. Vanuit de overheid komt een ruime toelage, maar dat bedrag is niet kostendekkend. De overige kosten neemt de Dierenbescherming voor haar eigen rekening. Dat doen we graag, maar we kunnen niet zonder jouw steun. Help jij ons redden