Help de klant bij goede voornemens

Allereerst wens ik je namens de Dierenbescherming een mooi en succesvol 2022, vooral in goede gezondheid natuurlijk! De start van een nieuw jaar is vaak ook een periode van goede voornemens. We tellen eerst af naar de jaarwisseling, kijken terug op het oude jaar en denken na over wat we anders, meer of minder willen doen. Hoewel het vaak slecht afloopt met die goede voornemens, is het idee natuurlijk helemaal oké.

Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Help de klant bij goede voornemens

Een duwtje in de rug kan mensen al helpen om goede voornemens daadwerkelijk uit te voeren en als er meer mensen mee bezig zijn, dan is dat een extra stimulans. Misschien kun jij de eigenaren van dieren helpen bij goede voornemens voor hun dieren? De dieren zelf kunnen ze niet maken: als het gaat om hun wel en wee, zijn wij altijd aan zet.


Elk pondje gaat door het mondje, ook bij dieren. Alleen gaat alle eten bij dieren eerst door onze handen: de eigenaar bepaalt in belangrijke mate het gewicht van zijn hond, kat, of slang. Nu lijden in het algemeen vooral de aaibare dieren het meest onder het idee dat vaak en veel eten hen gelukkig maakt. Dat het ‘bammi-van-mammie’ altijd moet kunnen en dat ze nog schattiger zijn met een mollig uiterlijk. Hoewel katten negen levens zouden hebben, is het motto bij veel diereigenaren vaak toch vooral: je leeft maar een keer. Misschien heeft jouw winkel rond de feestdagen extra promotie gemaakt voor extra snacks, hondenbier en hondenijs? Dan is het nu misschien een goed moment om de klant te helpen terug te keren naar een meer sober eetpatroon voor hun dier. Klanten staan er vaak te weinig bij stil dat, waar wij ons niet zo druk hoeven te maken met slechts een pondje meer na de feestdagen, elke onsje extra bij dieren serieus meer gewicht in de schaal legt. Hun gezondheid komt al snel onder druk te staan. De beste wensen zijn misschien een goede aanleiding voor een gezellig praatje met de klant over het gewicht van hun dier.

Als een dier de ultieme bankhanger is en van nature dus niet erg actief, is samen een bewegingsprogramma bedenken een goed idee. Dat programma moet natuurlijk wel passen bij het karakter van de eigenaar, die zelf misschien ook niet twee keer per week op de sportschool te vinden is. In jouw assortiment zitten echter vast de nodige speeltjes en producten die het meer aantrekkelijk maken om dieren in beweging te krijgen. Lekker binnen bij de kachel vaker 15 minuten spelen met je kat, kan voor Miep of Sammy al heel veel meer stappen op de stappenteller betekenen. Hondje Mickey door de kamer te laten rennen achter een voerbal aan zal dat ook doen. Voor grote hond Boris moet je dan misschien wel een heel grote kamer hebben en dus misschien iets anders bedenken. Ik denk dat jij en het team in de winkel daar vast goede alternatieven voor kennen en ook voor die baas-hondcombinatie mooie tips & tricks in huis hebben om de klant te laten werken aan de conditie en goede bodyscore van het dier.

Natuurlijk zal dit het hele jaar door aandacht behoeven en kan je winkel de constante begeleider zijn van een goede
levensstijl voor alle huisdieren. Je kent de baasjes vaak als geen ander en kunt hun daarom net het juiste duwtje in de rug geven. Zodat je samen met de eigenaar helpt om Miep, Sammy, Mickey en Boris in 2022 gezond en happy te houden.