Grasaren, honden- en kattenbaasjes wees alert

Het is weer die tijd van het jaar dat wilde grassoorten grasaren produceren. Mooi om te zien wuiven in de wind, maar potentieel gevaarlijk voor hond of kat. De aren hebben scherpe weerhaakjes en nestelen zich in vacht, oren of neus van het dier met mogelijk pijnlijke klitten en ontstekingen als gevolg.

Door: Dik Nagtegaal Gastredacteur

Grasaren, honden- en kattenbaasjes wees alert

De weerhaakjes van grasaren zorgen ervoor dat de aren steeds verder 'kruipen'. Ze komen dus niet vanzelf los en kunnen flinke pijn en schade veroorzaken. Het is dan ook ons dringende advies om je hond of kat dagelijks op grasaren te controleren. Als een dier steeds met de kop en/of oren schudt, moet kokhalzen, niezen of wondjes heeft kunnen dit symptomen van grasaren zijn. Ook manklopen en opgezwollen poten kunnen een aanwijzing zijn.

Wat kun je doen?
Vermijd, waar mogelijk door hoog gras lopen en controleer je dier na een wandeling of bij thuiskomst. Hoe eerder je een grasaar ontdekt, hoe beter. Zie je een grasaar, verwijder deze dan voorzichtig met een pincet. Lukt dit niet, of niet afdoende, ga dan met het dier naar de dierenarts.

Voorlichting belangrijk
Lang niet iedereen is zich bewust van de gevaren van grasaren. Het is daarom belangrijk de waarschuwing goed te verspreiden. We zijn dan ook blij te zien dat naast dierenwelzijnsorganisaties, dierenwinkels en dierensites er steeds meer gemeenten zijn die hun inwoners voorlichten. Voorbeelden die we recent tegenkwamen zijn Wageningen, Ede, Deurne, Ridderkerk en Alphen.