Hitte-experiment: oververhitte auto is levensgevaarlijk voor mens en dier

De berichten over honden die in oververhitte auto's worden achtergelaten, blijven wekelijks binnenstromen. Heb je je ooit afgevraagd hoe dit nu eigenlijk voelt voor zo’n hond? Het is zeker niet aan te raden om dit zelf eens te proberen, want zoals ook uit dit experiment blijkt: het is echt levensgevaarlijk. Ook voor mensen.
Hondencoach Arvid van Putten was bereid om het zelf te ervaren. Voorafgegaan door een medische check vond dit experiment onder toeziend oog van EHBO plaats. Na een half uur werd besloten dat de situatie te kritiek werd om nog langer doorgang te vinden.

Hitte-experiment: oververhitte auto is levensgevaarlijk voor mens en dier
De Dierenbescherming en EHBO in overleg tijdens het hitte-experiment.

Temperatuur in de auto

Het experiment vond met een buitentemperatuur van 26 °C plaats ten noorden van Den Haag, op parkeerplaats de Kuil bij strandopgang De Wassenaarse Slag. Op deze plek werd vorig jaar een hittebord geplaatst om mensen te waarschuwen voor de gevaren van een hond in de auto bij warm weer.
Nog geen tien minuten nadat de hondencoach plaatsnam in de auto was de temperatuur inmiddels opgelopen tot 37 °C. Arvid had op dat moment al zoveel last van de hitte dat hij steeds moeilijker ging praten. Nog eens tien minuten later, inmiddels twintig in totaal, bedroeg de temperatuur al zo'n 42 °C. Helder denken lukte niet meer, samenhangend praten al helemaal niet. Er waren slechts tien minuten extra nodig voordat Arvid niet meer goed kon ademen, pijn op de borst kreeg en de situatie ronduit kritiek begon te worden. EHBO besliste dat dit niet verantwoord meer was. Het experiment werd na een half uur afgebroken bij een eindtemperatuur van maar liefst 44 °C.

Gevolgen voor honden

Even een kwartier weg zijn kan al fatale gevolgen hebben voor je hond, ook met de ramen op een kier of als je auto in de schaduw geparkeerd staat. Ook al heeft een hond het geluk dat hij uit zo'n auto gered wordt door oplettende omstanders of de politie, is dat voor een aantal van hen helaas te laat. Zij overlijden dan alsnogter plekke.
Een hond heeft vrijwel geen zweetklieren. Waar Arvid nog kon transpireren, zou een hond alleen de warmte kunnen afvoeren via zijn voetzoelen en door te hijgen. Het gevolg? Oververhitting van de hersenen. Dit kan zelfs na tien minuten al levensgevaarlijk zijn.

Na een half uur ademde Arvid steeds moeizamer, met een beklemmend gevoel op zijn borst.

Boodschap duidelijk

Met Arvid van Putten gaat het inmiddels gelukkig weer helemaal goed, maar dat was wel anders toen hij opgesloten zat: ‘Aan het einde zeg ik: “wow, die voelde ik niet aankomen!" Dat was het moment dat ik bijna omviel. Het was maar goed dat ik zat, anders had ik 100% zeker op de grond gelegen.’
Klappertanden, rillen zonder het koud te hebben, bijna flauwvallen, geen gevoel meer in zijn vingers: Arvid is zelf enorm geschrokken van dit resultaat. 'Dit allemaal door maar een half uur in de auto te hebben gezeten. Een half uurtje! Waanzin! Voor mij is de boodschap duidelijk,' betoogt hij, 'laat nooit een hond achter in een auto!'

We hopen samen met Content Junkies (onze samenwerkende partner voor dit experiment, tevens beheerder van het huisdierenplatform 'Lifestyle for pets'), van harte dat een waarschuwende boodschap uitgaat van deze video, zodat zowel de dieren als betrokken omstanders alle ellende van oververhitte honden zoveel mogelijk bespaard blijft.