Dierenwelzijnsaanbevelingen voor gemeenten

Overhandiging Nota Aanbevelingen Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid

Om dierenwelzijn in elke gemeente vanzelfsprekender te laten zijn, overhandigde de Dierenbescherming vandaag een aanbevelingsnota aan Marcelle Hendrickx, de voorzitter van de Wethoudersvereniging.

Dierenwelzijnsaanbevelingen voor gemeenten

In deze nota staan aanbevelingen die gemeenten kunnen gebruiken bij de coalitieonderhandelingen op het gebied van dierenwelzijn. Volgens de Dierenbescherming is er in te weinig gemeenten oog voor het feit dat elk dier in de eerste plaats in een gemeente ‘woont’ en dat welzijn voor hen daar ook begint.

Concrete voorbeelden

De nota beschrijft concrete aanbevelingen die gemeenten over kunnen nemen om dierenwelzijn te verbeteren. Voor zowel dieren uit de veehouderij, gezelschapsdieren als in het wild levende dieren. Zo raadt de Dierenbescherming aan om geen snoei- en kapactiviteiten te ondernemen tussen tenminste 15 maart en 15 juli. Daarmee beschermt de gemeente broedende vogels en insecten. Andere thema's die voorbij komen zijn bijvoorbeeld gemeentelijke dierenopvangregelingen, 'chip je kat'-acties, minimabeleid bij dierenartsen, dierplaagbeheersing, natuurinclusief bouwen en hengelsport. Geen dier blijft onbesproken.

De gemeente maakt het verschil

Gemeenten kunnen zelf al heel wat doen door vaker plantaardige maaltijden te serveren, een voorkeursbeleid te hanteren voor evenementen zonder dieren en actief bij te dragen aan de transitie richting een ‘toekomstbestendige veehouderij’. In de nota staan tientallen tips die gemeenten over kunnen nemen en we hopen van harte dat dit ook gebeurt.

Download de Nota

DOWNLOAD DE FLYER

Voor diervriendelijke gemeenten

Of het nu een hond in het park is, een kat op een motorkap, een eend in het water, een rat bij het afval of een vlinder in de tuin: er zijn veel dieren die het leven in de gemeente geur en kleur geven. Om dit zo te houden is goed beleid nodig. We helpen ook jouw gemeente graag op weg.

Contact