Hoe socialiseer je een pup in coronatijd?

Heb je net voordat de coronamaatregelen in zijn gegaan een pup in huis gehaald
Hoe socialiseer je een pup in coronatijd?

Socialisatie naar mens en dier

Mensen zijn overal. Op straat, bij jou thuis en ook jij komt normaal gesproken bij andere mensen over de vloer. Een pup moet zich leren gedragen in dit soort situaties. Nu je niet samen naar cursus kunt, raden we je aan ontmoetingen met andere mensen gecontroleerd in scène te zetten. Let op dat je hierbij natuurlijk wel de omgangsadviezen van het RIVM blijft volgen. Laat je pup aan de lijn rustig aan een persoon ruiken. Voorkom dat hij te druk is en/of springt, eventueel door de afstand iets groter te houden. Als de hond rustig gaat zitten, dan kun jij (als baas) of de persoon je pup belonen door hem aan te halen of een brokje te geven. Naast deze ontmoetingen kun je ook plekken opzoeken waar kinderen aan het spelen zijn, fietsers voorbijkomen of redelijk wat mensenverkeer is. Blijf op gepaste afstand met je pup aangelijnd kijken. Zorg dat je pup rustig gaat zitten en beloon hem daarvoor.

Het is voor een pup belangrijk om veel contact te hebben met mensen (op deze foto zie je één van de 'leerlingen' van Gehoorzame Huishond Nijmegen).

Socialisatie naar andere honden

Het is belangrijk om je pup ook te socialiseren met andere honden. Dat kan door hem met andere pups te laten spelen, maar zeker zo belangrijk is je pup met rustige stabiele volwassen honden om te laten gaan. Stabiele honden leren je pup de hondentaal. In deze coronatijd is het verstandig om een vaste groep honden te vormen die eens per dag of enkele keren per week met elkaar kunnen spelen. We raden je aan om je pup achteraf te wassen (let op, hondenshampoo), omdat het virus mogelijk via de vachten van honden wordt overgedragen. Let ook op dat je voldoende afstand van de andere baasjes houdt en voorkom dat er contact is tussen de honden en jouw gezicht. Leer je pup ook om rustig op andere dieren te reageren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schaap in de wei, katten, vogels en andere dieren die je buiten tegen kunt komen. Een rustige introductie is daarbij van groot belang.

Ook contact met andere honden is voor pups belangrijk. Spelen en 'hondentaal' zijn leerzaam! Dit zijn leerlingen van Gehoorzame Huishond Bunschoten.

Socialisatie naar geluiden en bewegingen

Vreemde geluiden, vreemde voorwerpen, wegrennende joggers, auto’s, fietsen die wegrijden, wapperende vlaggen etc.. Ook daar moet je pup aan wennen. Hoe meer vreemde geluiden en bewegingen hij leert kennen, hoe beter je pup hiermee om leert gaan. De coronatijd biedt op dit vlak juist een extra kans. Er is meer tijd, rust en ruimte om dit buiten met jouw hond te doen.

Een vaste hondenuitlaatgroep is in deze tijd wel zo handig (op deze foto zie je leerlingen van Gehoorzame Huishond Vlaardingen).