Home for Christmas?

Sinds 1 november staan er op Ik Zoek Baas ook ratten, muizen en honden uit de dierproefwereld (ex-proefdieren). Deze dieren kunnen geplaatst worden bij mensen thuis. Dan zouden ze voor het eerst in hun leven ervaren hoe het is om huisdier te zijn. Op dit moment zoekt de Universiteit Utrecht nieuwe eigenaren voor een grotere groep witte ratjes. Hoe fantastisch zou het zijn als veel van deze ratjes rond de feestdagen aan dit nieuwe leven kunnen beginnen.
Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Home for Christmas?

De wet op de dierproeven geeft aan dat onderzoeksinstituten hun best moeten doen om dieren die niet (of niet meer) worden gebruikt in dierproeven uit te plaatsen. Tot nu toe gebeurde dit wel een beetje voor honden en katten, maar voor de kleine knagers vrijwel niet. Het is best bijzonder dat de Universiteit Utrecht hiermee is begonnen. De Dierenbescherming steunt dit initiatief. Hoewel het aantal dieren dat overblijft bij dierproeven (de zogenaamde surplusdieren) zo groot is dat er wel heel veel nieuwe eigenaren zouden moeten worden gevonden en de kans daarop misschien klein is, is dat geen reden niets te doen.

Deze ratjes zoeken een fijn thuis, zodat ze voor het eerst kunnen ervaren hoe het is om een liefdevol baasje te hebben.

Het zou mooi zijn als mensen hun hart en huis enkele jaren achter elkaar willen openstellen om deze dieren te helpen! Hoe groter het netwerk van mensen die dit willen doen, hoe meer dieren de bijzondere en liefdevolle zorg van baasjes kunnen krijgen. Vandaar onze oproep op Ik Zoek Baas.

Vertederende foto's van Rachele Totaro

In Italië maakte Rachele Totaro foto’s van dieren die hun eerste momenten buiten het onderzoeksinstituutlaboratorium beleven. Prachtige foto’s, die zichtbaar blije dieren laten zien. Heel anders dan foto’s van gestapelde plastic bakken met muizen en ratten. Alletwee fotothema's die ons raken. In het lab wordt er veel aan gedaan om goed voor de dieren te zorgen. Proefdierverzorgers zijn goed opgeleid en deskundig in de omgang met dieren en het herkennen van hoe ze in hun vel zitten. De medewerkers doen hun best voor de dieren, daar ligt het niet aan. Maar dierproeven zelf zijn nooit in het belang van de dieren die ervoor gebruikt worden. Stress en pijn worden zoveel mogelijk verzacht, maar voor extra aandacht of spel kent het hele systeem geen mogelijkheden.

Tegen dierproeven

De Dierenbescherming is tegen dierproeven, we zien met lede ogen aan hoeveel er elk jaar nog worden gedaan. We zien dat in onderzoeksvoorstellen vaak nog te weinig kritisch wordt gekeken of een dierproef nu wel echt nodig is. Maar we zien ook de positieve ontwikkelingen, waarin gezocht wordt naar alternatieven en hoe het ook zonder kan. We zien de verbeteringen, maar die moeten dan wel gaan leiden tot minder dierproeven… We blijven daarvoor pleiten in de EU, bij de eigen ministeries en bij de onderzoekers. Alleen maar kritiek hebben vinden we te gemakkelijk, we moeten ons blijven realiseren dat dierproeven ons allemaal aangaan. We willen veilige vaccins en pillen en zeker weten dat wasmiddelen niet schadelijk zijn voor onze kinderen of huisdieren. Door initiatieven zoals het dierdonorcodicil, maar ook de herplaatsing van ex-proefdieren, kunnen we zelf wel iets betekenen voor de dieren. En nog steeds tegen dierproeven zijn.

Plekje in de kerststal

We zullen de ervaringen van mensen die in hun eigen kerststal nog een warm nestje hadden voor enkele witte ratjes met je delen. Voor het beoogde sneeuwbaleffect.