Hond bezwijkt haast onder verwaarloosde vacht

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in een woning in de gemeente Heeze-Leende een ernstig verwaarloosde hond aangetroffen. De 11-jarige blinde hond had een totaal vervilte, stinkende vacht, waar een grote hoeveelheid ontlasting in hing.

Hond bezwijkt haast onder verwaarloosde vacht

De extreem lange, onverzorgde nagels van het dier staken als wokkels door het aan elkaar geklitte haar op de poten. De hond bleek onder de vacht bovendien erg mager te zijn en had een slecht gebit. Na een bezoek aan de dierenarts heeft de inspectiedienst het dier in overleg met de rijksdienst RVO onder spoedeisende bestuursdwang in bewaring genomen en ondergebracht bij een opslaghouder. De eigenaar draait op voor alle kosten voor vervoer, zorg en onderdak. De man heeft van de LID bovendien een proces-verbaal gekregen wegens ernstige dierenverwaarlozing.

Ontstekingen en parasieten

De hond heeft naar schatting minstens een jaar geen adequate verzorging gekregen. Een vervilte vacht kan leiden tot ernstige complicaties voor het dier, zoals ontstekingen op de huid, parasieten en daarmee gepaard gaande jeuk en pijn. Ook kan het op warme dagen leiden tot oververhitting.

De 11-jarige blinde hond had een totaal vervilte, stinkende vacht, waar een grote hoeveelheid ontlasting in hing.
De hond heeft naar schatting minstens een jaar geen adequate verzorging gekregen.

De hond is helemaal geschoren, krijgt de benodigde medische zorg en maakt het intussen naar omstandigheden redelijk. De rijksdienst RVO bepaalt wat er verder met de hond gebeurt en of er nog aanvullende bestuursrechtelijke gevolgen zullen zijn voor de eigenaar. Het door de LID opgemaakte proces-verbaal gaat naar het Openbaar Ministerie, dat beoordeelt of de eigenaar mogelijk ook nog een strafrechtelijke procedure te wachten staat.