Hondenbezitter laat ernstig ziek dier zonder medische hulp wegkwijnen

Bij controles staat voor de LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) het welzijn van dieren voorop. Maar in zeer schrijnende gevallen blijft er soms maar één optie over: het dier laten inslapen. In Veenendaal heeft de inspectiedienst afgelopen woensdag in een zeer rommelige tuin een veertien jaar oude Border Collie aangetroffen, die door haar baas zo ernstig verwaarloosd was dat euthanasie de enige juiste oplossing was.

Hondenbezitter laat ernstig ziek dier zonder medische hulp wegkwijnen

In uitzonderlijk slechte staat

Het dier kon niet meer lopen, had een gedeeltelijk vervilte vacht en ontstekingen op de huid waar zich maden en vliegen omheen hadden verzameld. De hond had een niet onderhouden gebit en stonk naar rottend vlees.

Spoedeisende bestuursdwang

Als de LID constateert dat iemand de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn overtreedt, dan heeft de inspectiedienst de mogelijkheid om in overleg met de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) op basis van bestuursrecht in te grijpen. Wanneer het gaat om een dier in acute (medische) nood, kan op basis van spoedeisende bestuursdwang worden besloten om het dier op kosten van de eigenaar mee te nemen voor een behandeling door een dierenarts. Constateert de specialist dat er sprake is van ernstige verwaarlozing, dan kan dit ertoe leiden dat het dier in bewaring wordt genomen voor tijdelijk onderdak en verzorging. In de ernstigste gevallen is ook dat geen optie meer en moet het dier worden ingeslapen. Vanwege de buitengewoon ernstige situatie voor het dier, heeft de inspectiedienst de hond in overleg met de rijksdienst RVO onder spoedbestuursdwang naar een specialist gebracht. Die concludeerde dat het dier niet meer te behandelen was en inslapen de enige juiste optie was.

''Het dier kon niet meer lopen, had een gedeeltelijk vervilte vacht en ontstekingen op de huid waar zich maden en vliegen omheen hadden verzameld.''