Hondenhandel: Een kwestie van kop of munt?

De kans is groot dat u het spel ‘kop of munt’ wel eens heeft gespeeld, maar wat heeft dit nu te maken met hondenhandel

Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Hondenhandel: Een kwestie van kop of munt?

Het voelt alsof het al weer even geleden is dat ik tientallen pagina's vol schreef met de letters K en M. Van wiskunde en kansberekening had ik nog weinig kaas gegeten, maar mijn nieuwsgierigheid was al volop aanwezig. Ik speelde namelijk wel eens kop of munt met mijn broers en vader. Mijn drijfveer om te winnen leidde er toe dat ik uren lang zocht naar het geheim om dat spel altijd te winnen. Eerst liet ik dus mijn mentale superkrachten er op los. Later probeerde ik te ontdekken welke zijde het vaakst bovenop kwam te liggen. Vervolgens heb ik wekenlang diverse gooitechnieken uitgeprobeerd. Nu snap ik dat het spel berust op pure toeval. En toevalligheden probeer ik liever zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

Het muntje

Het meest aantrekkelijke van kop of munt was dat je bij het correct raden van de munt ook eigenaar werd van het muntje. Uiteraard waren dat vroeger hooguit stuivers, maar daar kon je toch een snoepje van kopen. Het voelde als rijkdom. Dat gevoel was dusdanig aanstekelijk dat ik er alles deed om vaker te winnen. Zelfs valsspelen, toen bleek dat ik weinig vorderingen maakte door mij aan de regels te houden. In de hondenhandel gebeurt niets anders. Gelukzoekers zien goedkope handel in het op grote schaal verhandelen van pups. Ze goochelen met het dierenwelzijn en weten wetten en regels te omzeilen. Uiteindelijk draait het maar om een ding en dat is, ten koste van alles, zoveel mogelijk muntjes verzamelen.

50/50

De kans is groot dat u, of een bekende van u, het slachtoffer is geworden van deze foute hondenhandel. Er bestaat namelijk een kans van 50% dat uw hond uit een duister milieu komt. Van de 150.000 pups die jaarlijks verkocht worden weten wij van de helft namelijk niet waar ze nou echt vandaan komen. Wij weten niet of hun moeder haar hele leven nestjes moet werpen, zonder ooit maar een week rust. Wij weten niet hoeveel broertjes en zusjes de erbarmelijke omstandigheden en uitputtende transport niet overleefd hebben. Wij weten niet hoeveel honden willens en wetens op oneerlijke wijze op een onoverkomelijke achterstand in gezondheid en gedrag zijn gezet. Wat wij wel weten is dat de kans voor het gooien van kop of munt gelijk staat aan het kopen van een hond met een duistere achtergrond.

Stop foute puppyhandelEr bestaat een kans van 50% dat uw hond uit een duister milieu komt.


Méér dan een spel

Ergens begrijp ik de aantrekkelijkheid van gemakkelijk geld verdienen wel. Toen ik kind was zocht ik ook voortdurend naar de meest simpele manieren om dit te doen. Een beetje valsspelen of - zoals ik het toen zelf noemde - creatief omgaan met de regels, hoorde daarbij. Het kon ook geen kwaad. Daar het geld dat ik verdiende hooguit stuivers of monopolygeld betrof en uiteindelijk alleen mijn broers een trauma heeft bezorgd. Nu ben ik inmiddels volwassen en snap ik dat het om veel meer gaat dan winst. Gezelligheid, vriendschap en gezondheid staan voorop. Dat heb ik wel geleerd in de loop der jaren. Gemakkelijke winst betekent namelijk het verlies van een ander. Al helemaal als de inzet onze trouwe en onschuldige viervoeter is.

Vergelijking gaat niet volledig op

Hopelijk begrijpt u nu hoe ik een verband zie tussen hondenhandel en het muntje gooien. De handel is ondoordacht en onverantwoord en heeft uiteindelijk maar één winnaar: de foute handelaar. Het enige aan deze vergelijking dat mank gaat is namelijk dat de handelaar altijd wint. Hij verkoopt zijn waren wel, slecht of niet. Gevolgen zijn er voor hem niet. Althans, nog niet. Als het aan ons ligt en hopelijk ook als het aan u ligt komt hier snel verandering in. Teken daarom onze petitie en steun ons in de strijd tegen de foute hondenhandel!