Houdverbod wordt aparte straf

Mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen moeten eerder een verbod krijgen om dieren te houden. De Dierenbescherming pleit al jaren voor een zogeheten houdverbod als zelfstandige straf. Nu kan zo'n verbod alleen worden opgelegd bij een andere straf, zoals een boete.

Uit een brief aan de Tweede Kamer blijkt dat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie de wetgeving wil aanscherpen om dierenmishandelaars effectiever aan te kunnen pakken. In de ruim 2000 rechtszaken over dierenwelzijn die er de afgelopen vijf jaar zijn geweest, is 67 keer een houdverbod opgelegd. Dat is onvoldoende en daarnaast gaat de handhaving niet altijd goed

Houdverbod vervalt

Momenteel wordt een houdverbod voor huisdieren gekoppeld aan een voorwaardelijke straf, zoals een boete. Veroordeelden die een boete hebben gekregen met als extra maatregel een houdverbod weten hier soms aan te ontsnappen. Schaft hij of zij namelijk tóch een dier aan, dan moet de boete worden betaald. Daarmee vervalt automatisch het houdverbod, omdat de boete de eigenlijke straf was.


Door het houdverbod als zelfstandige straf op te leggen, wil Van der Steur deze maas in de wet een halt toe roepen. Ook vindt hij het belangrijk dat de mogelijkheid om een houdverbod op te leggen bekender wordt. "Dierenwelzijn en handhaving daarvan is belangrijk en leeft breed onder de bevolking", schrijft hij aan de Tweede Kamer.