Huisdieren aankleden? Liever niet

Dat er bijzondere 'dagen van...' bestaan wisten we al, met een officiële Ligfietsdag, een Internationale Ananasdag en een Internationale Dag van Handen Wassen. Ontzettend belangrijk, maar nu staat er vrijdag 14 januari een dag op de agenda waar we minder blij mee zijn. Vanuit de Verenigde Staten is het 'Kleed je Huisdier Aan Dag'. We leggen je graag uit waarom je dat juist níét moet doen.

Door: Niels Kalkman Persvoorlichter

Huisdieren aankleden? Liever niet

'Animal Fashion' populair

''Mijn hond vindt het zo leuk om een leuk jasje aan te hebben.'' Weten we dat zeker? Nee, en als we dat niet zeker weten, waarom doen we het dan? Jaren geleden kleedden we onze huisdieren aan voor een leuke foto op de kerstkaart, tegenwoordig is er 'animal fashion' in alle soorten en maten. En ook met carnaval in het vooruitzicht zien we de bui al hangen: Instagram vol met brandweerkatten en honden in Hawaii shirts. Dat is nergens voor nodig.

We moeten ervoor waken dat we onze huisdieren te veel vermenselijken. We zijn allemaal gek op onze huisdieren, en ze zijn onderdeel geworden van ons gezin. Ze moeten dan wel gewoon hond of kat kunnen zijn. Ze zijn mooi zoals ze zijn en hebben geen kleding nodig.

Gedwongen in pak

Daarnaast wéten we ook helemaal niet of de dieren er 'geen bezwaar' tegen hebben om in een coltrui gepropt te worden. Voor honden is élke vorm van aandacht van het baasje positief, ook als ze gedwongen worden om kleding te dragen die ze niet nodig hebben. Een hond blijft misschien kwispelen, zelfs als hij gedwongen in een onnodig pakje gehesen wordt. Katten geven vaak zelf aan dat ze het geen pretje vinden, dus waarom het gevecht aangaan?

''Maar mijn huisdier ondergaat het allemaal gelaten en vindt het prima.'' Dat kan kloppen, want niet élk dier heeft 'flight' of 'fight' als eerste reactie bij stress. Sommige dieren kiezen voor 'freeze' en verzetten zich niet. Je zou dan kunnen letten op kleine indicatoren van stress, maar waarom zou je dat risico nemen, júist bij iemand die onderdeel is van het gezin?

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk honden voor wie wandelen in winters Nederland nu eenmaal geen pretje is. Dieren die gezondheidsklachten krijgen en daardoor wel een jasje nodig hebben. Dieren die na een operatie geen 'cone of shame' om krijgen maar een shirtje dat voorkomt dat de hechtingen worden opengeknabbeld. Dat is waar wij de grens trekken, want dat is functioneel.

En ook dan is het belangrijk om stresssignalen te herkennen en een eventueel jasje net zo positief aan het dier te introduceren als een riem. Want daar heb je wat aan, en daar moet het dier een goede ervaring mee hebben. Geen pretje met een zonnebril, want het gevoel van je huisdier is toch belangrijker dan een goed scorende foto op Instagram?