Huisdierenlijst eerste stap naar minder huisdierenleed

Op 1 februari komt er eindelijk de Huisdierenlijst voor zoogdiersoorten (voorheen Positieflijst zoogdieren). Dit maakte de overheid gisteren bekend. Te veel dieren mogen als huisdier gehouden worden. Dit is niet altijd in het belang van het dier. Daarom strijdt de Dierenbescherming al zo’n 20 jaar ervoor om het aantal diersoorten dat als huisdier gehouden mag worden, aan banden te leggen. Dit is een stap in de goede richting. Nu mogen ongeveer 100 zoogdieren als huisdier gehouden worden - sommige onder specifieke voorwaarden. Andere dieren mogen niet meer als huisdier.
Huisdierenlijst eerste stap naar minder huisdierenleed


De Dierenbescherming is erg blij dat staatssecretaris Dijksma ervoor gezorgd heeft dat er nu een eerste lijst is. Ook al is deze nog niet compleet en zijn de voorwaarden nog niet ingevuld. Ze hoopt dat de Huisdierenlijst snel verder ingevuld wordt en dat er ook lijsten komen voor vogels en reptielen.

Staatssecretaris Dijksma stelt in haar brief aan de Tweede Kamer over de Huisdierenlijst: “In Nederland zijn er ongeveer 300 verschillende zoogdiersoorten die als huisdier worden gehouden. Maar lang niet allemaal zijn ze daarvoor geschikt. Daarom stellen we daar nu paal en perk aan. Sommige dieren kunnen aantoonbaar niet gehouden worden, dus dan moeten we ook stoppen met het toestaan ervan”.

Overgangsregeling voor aantal dieren

De komst van de lijst betekent dus ook dat een aantal dieren niet - of alleen onder strikte voorwaarden - gehouden mogen worden. Voor eigenaren die een huisdier hebben dat niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Dit houdt in dat het huisdier mag blijven, totdat het overlijdt. En er mag niet meer mee gefokt worden.

Meer informatie over de Huisdierenlijst en een overzicht van de dieren is te vinden op de website van het LICG en/of de overheid.