Inspecteurs komen meest in actie voor verwaarloosde honden

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) komt het meest in actie voor verwaarloosde honden, zo blijkt uit cijfers. Tussen 2012 en 2015 besloegen inspectiezaken over honden zo’n 45% van het totaal. Per jaar gaat het om ongeveer 5.000 dieren die uit vaak benarde situaties worden gered. De inzet van onze inspecteurs op verwaarlozings- en mishandelingszaken van honden blijft de komende jaren dan ook heel hard nodig.

Onze inspecteurs komen allerlei vormen van verwaarlozing tegen. Honden die geen, te weinig of slecht voer krijgen, in te kleine benches zitten opgesloten of tussen hun eigen uitwerpselen moeten leven. Daarnaast treffen ze honden waarvan de vacht zo slecht wordt verzorgd dat die helemaal is verklit en vervuild. Ook onachtzaamheid over en de kosten voor medische zorg blijkt een oorzaak van veel leed.

Onze inspecteurs komen het meest in actie voor verwaarloosde honden, zo blijkt uit cijfers. Per jaar gaat het om ongeveer 5.000 honden die uit vaak benarde situaties worden gered.


Mogelijke verklaring
Waarom er meer inspectiezaken over honden dan bijvoorbeeld katten, paarden en konijnen zijn, laat zich deels verklaren door gerichte controles bij opvangcentra en handelaren. Daarnaast vermoeden we dat de manier waarop we deze dieren benaderen een rol speelt: voor een zwervende hond wordt direct hulp ingeschakeld, een loslopende kat wordt veelal als normaal gezien. Verder lijken mensen zich niet goed te realiseren wat de zorg voor een hond (of ander dier) inhoudt, met alle gevolgen van dien.

Help ons redden
Jaarlijks redden onze 17 inspecteurs 30.000 dieren. Ze doen dit met veel liefde, maar de kosten voor het werk zijn hoog: ruim 2 miljoen euro per jaar. Vanuit de overheid komt een ruime toelage, maar dat bedrag is niet kostendekkend. De overige kosten neemt de Dierenbescherming voor haar eigen rekening. Dat doen we graag, maar we kunnen niet zonder jouw steun. Help jij ons redden