Inspectie schrikt van situatie bij illegale kattenfokster

Bij het uitvoeren van een inspectie op een adres in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag troffen de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie een woning met in elke kamer katten, overal uitwerpselen en zo'n sterke ammoniaklucht dat ademen moeilijk was. Bovendien bleek de bewoonster niet te voldoen aan de wettelijke eisen om op deze schaal katten te fokken. Er is proces-verbaal aangezegd en ze moet maatregelen nemen om de woning schoon te maken en voldoende te ventileren.
Inspectie schrikt van situatie bij illegale kattenfokster

Verschillende meldingen bij het landelijk meldpunt 144 en de politie waren aanleiding voor de controle. Er moest zaterdag 21 november een machtiging tot binnentreding aan te pas komen om binnen te komen omdat de bewoonster toegang tot haar woning weigerde. Er bleken in totaal 25 katten, waaronder minimaal drie nestjes kittens, in de woning te zitten. Ondanks de smerige huisvesting bleek de conditie van de dieren gelukkig wel in orde.

Overal uitwerpselen en zo'n sterke ammoniaklucht dat ademen moeilijk was.

Illegaal fokken met katten

Als iemand 20 of meer katten of kittens per jaar verkoopt of vier of meer nestjes per jaar heeft, dan moet die persoon voldoen aan aanvullende regels voor het fokken met katten. Denk aan registratie voor het bedrijfsmatig fokken, het hebben van een bewijs van vakbekwaamheid en de regels voor huisvesting en verzorging van bedrijfsmatig gehouden huisdieren. Het was onze inspecteur en de agent als snel duidelijk dat daar in dit geval niet aan werd voldaan.

Proces-verbaal en maatregelen

De vrouw is proces-verbaal aangezegd. Daarnaast start de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een verder onderzoek naar deze fokster om een beter beeld te krijgen van de duur, omvang en kwaliteit van haar activiteiten. Ook wordt er een bestuursrechtelijk traject gestart. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) legt de eigenaar daarbij in de regel maatregelen op om de woning schoon te krijgen en te zorgen voor voldoende frisse lucht.

Meld ervaringen met foute fokkers

Heb je zelf ervaring met een foute fokker of kom je tijdens je zoektocht naar een huisdier in situaties terecht die je niet vertrouwt, meld dit dan altijd bij het landelijk meldpunt 144. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), de NVWA en de politie werken samen om foute praktijken een halt toe te roepen en dierenleed te voorkomen.