Inspectiedienst haalt 44 honden uit zwaar vervuilde woning

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft afgelopen vrijdag 21 juni, 44 honden uit een zwaar vervuilde woning in de provincie Noord-Holland gehaald. De woning lag vol met urine en ontlasting en de honden hadden verschillende medische problemen zoals een verklitte vacht en ontstekingen aan de oren. De bewoner van het huis bleek niet in staat goed voor de dieren te zorgen. Voor het welzijn van de honden was het noodzakelijk om ze direct uit deze situatie weg te halen.
Inspectiedienst haalt 44 honden uit zwaar vervuilde woning

Bij aankomst werd het onze inspecteur meteen duidelijk dat de woning zwaar vervuild was. Overal lagen uitwerpselen en het stonk verschrikkelijk naar urine. Te midden van dat alles liep een groot aantal honden rond. Om de gezondheid en conditie van de dieren te controleren heeft onze inspecteur er een dierenarts bijgehaald. Deze stelde vast dat de honden verschillende medische problemen hadden zoals ontstekingen aan de oren, een slecht gebit en verklitte vacht. Sommige honden waren mager. De dieren hadden snel medische zorg nodig en herstel was niet mogelijk in de vervuilde omgeving waar ze nu zaten.

Stockfoto van Pixabay, dier heeft geen betrekking op de zaak.

Honden met spoed weggehaald

Er is vervolgens contact opgenomen met de overheidsinstelling RVO.nl*. Zij gaven op basis van het verslag van de inspecteur en dierenarts opdracht om de honden met spoed weg te halen. Die zijn dan ook nog dezelfde avond overgebracht naar een opvanglocatie waar ze de nodige zorg krijgen.
*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ziet, in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, toe op naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt – vaak een boete – of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.