Internationale strijd tegen illegale hondenhandel

In Nederland voeren wij de strijd tegen de illegale puppyhandel al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw. Deze strijd is echter niet ongewoon in de Westerse wereld. Elk Westers land - van Australië tot Canada en van Nederland tot Oostenrijk – kampt met het probleem van illegale hondenhandel. Het is ook niet voor niets na drugs en wapenhandel de derde grootste illegale handelsvorm in de Europese unie. Al decennia lang strijden er honderden organisaties en overheden tegen deze illegale handel en zijn er miljarden euro’s aan gespendeerd. Soms met succes, zoals in Italië waar ze van de week acht mensen hebben opgepakt die zeer geraffineerd te werk gingen in de hondenhandel. Maar op de lange termijn echter zonder succes, want de handel lijkt te floreren als nimmer tevoren.
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Internationale strijd tegen illegale hondenhandel

De zaak in Italië

Puppy’s kopen voor 50 à 100 euro in landen als Hongarije, Polen en Slowakije. Ze vervoeren in kartonnen dozen en plastic manden, soms met meer dan 65 één bestelbusje. Het vervalsen van papierwerk, zodat het lijkt alsof de pups uit Italië zelf komen: Dit is waar de achttal mensen voor zijn opgepakt. Met deze vorm van handel hebben zij honderdduizenden euro’s verdiend over de rug van honden en vertrouwensgezinde families. Het resultaat: duizenden puppy’s die vroegtijdig overlijden, duizenden puppy’s die wegens slechte socialisatie gedragsstoornissen hebben en duizenden gezinnen die met veel en kostbare ellende zitten opgezadeld.


Vereende krachten

Afgelopen woensdag was er in Brussel een symposium over de internationale illegale puppyhandel. Het was niet de eerste en ook zeker niet de laatste keer dat experts vanuit de gehele Europese Unie samen komen om een vuist te maken tegen deze handel. Je zou denken: dan is het zo gepiept. Maar nee, de strijd is een hardnekkige. De open grenzen, gebrekkige regelgeving en lage prioriteit van dit onderwerp maken het handhaven lastig. En als de handel vervolgens gemakkelijk via handelswebsites, zoals Marktplaats en Facebook, aan de man kan worden gebracht… Tja, dan wordt het je als kwaadwillende handelaar al snel gemakkelijk gemaakt om veel geld te verdienen. Op al deze vlakken slaan dierenbeschermingsorganisaties, overheden, bedrijfsleven en tal van onderzoekers de handen ineen. Wij moeten een stap voorwaarts maken en dat lukt. Er is echter één stap die wij niet kunnen zetten.

Balans tussen vraag en aanbod

De kern van het probleem zit hem in het verschil tussen bonafide (verantwoord en goed gefokte honden) aanbod en de vraag van de consument. De vraag is vele malen groter, waardoor het illegale aanbod altijd wel zijn afzet vindt. De stap die wij niet kunnen zetten is het terugdringen van de ongecontroleerde koopdrang van de mensen die een hond willen. Zij willen meestal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, hebben een specifiek soort hond in gedachte en ze zijn ongeduldig. Dit is exact waar de illegale handelaren op inspelen en waardoor deze handel floreert. Zij bieden jouw de gewenst hond tegen een lage prijs en weten exact hoe ze jou moeten overhalen om langs te komen. Eenmaal een puppy in je handen en je bent verkocht. Zelfs als je doorhebt dat het zaakje stinkt, want dan wil je het hondje redden.Ga niet voor snel, gemakkelijk en goedkoop

Een belangrijk deel van de oplossing ligt dus bij de mensen die de honden kopen. Op het moment dat zij de tijd nemen om te onderzoeken hoe ze een goed gefokte hond herkennen, bereid zijn om een aantal maanden te wachten én om een eerlijke prijs te betalen; dan komen we een hele grote stap dichterbij de oplossing. Uiteraard helpen wij graag een handje. Wij strijden er voor om de illegale stromen tegen te gaan, goede voorlichting te geven, transparantie te bieden en gezamenlijk met de sector tot initiatieven te komen om het probleem op te lossen. De grootste winst valt echter te halen bij de consument, bij jou. Kies dus niet voor snel, gemakkelijk en goedkoop. Dat zal namelijk een hele dure koop zijn. Voor jou, maar nog veel meer voor al die honden die slachtoffer zijn van het horrorcircuit dat mede in stand wordt gehouden door ongeduldige hondenkopers.