Je helpt niet alleen dieren, ook mensen

Irene Roeleveld-Bree - medewerker Dierenambulance Noord-Kennemerland

Elke dag staan door het hele land duizenden Dierenbeschermers klaar om dieren in nood te redden, op te vangen en te beschermen. Om deze zorg te blijven geven, ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen. #ikbendierenbeschermer

Je helpt niet alleen dieren, ook mensen

Irene Roeleveld-Bree

Medewerker Dierenambulance Noord-Kennemerland

“Werken bij de dierenambulance betekent niet alleen maar diertjes knuffelen. Tuurlijk redden we veel dieren, maar we komen ook veel ellende tegen. Gewonde, overreden of overleden dieren, je moet ertegen kunnen. En slecht-nieuwsgesprekken zijn ook niet leuk om te voeren. Dat je een eigenaar moet vertellen dat zijn dier is overleden… Toch vind ik het waardevol werk. Ik ben dol op dieren, altijd al geweest. Maar dat stukje mens erbij, dát vind ik bijzonder aan dit werk. Je hebt constant met emoties van mensen te maken en je weet nooit waar je terecht komt. Ik werd laatst gebeld door een dame die volledig in tranen was, ze kwam bijna niet meer uit haar woorden. Ik dacht echt dat haar huisdier was overreden of zo en probeerde haar te kalmeren. Het ging om een duifje in haar achtertuin. Dat woonde daar al jaren, maar werd nu ineens aangevallen door de kraaien en leek het niet te redden. We zijn hier razendsnel naartoe gereden en ontmoetten een keurige vrouw die ons luid snikkend naar het duifje bracht. We hebben de duif geholpen en de vrouw getroost. Ontroerend zoiets. Je helpt met dit werk niet alleen dieren, je helpt ook mensen. Eigenlijk ben ik er door dit vrijwilligerswerk achter gekomen dat juist die combinatie best wel bij mij past.”

“Het heeft wel wat, zo in deze bizarre tijd op een andere manier samenwerken“

Irene Roeleveld-Bree
- Medewerker Dierenambulance Noord-Kennemerland

Update mei 2020

#wijgaandoor

“We rijden nu alleen in de dierenambulance, in plaats van met z’n tweeën. Het werk gaat gewoon door, de ambulance rijdt gelukkig nog. Het helpen van dieren gaat op zich prima in je eentje, het is alleen wat onhandig als je bijvoorbeeld een kat wilt vangen of een zwaan moet meenemen. En ja… alleen is ook maar alleen. Het is veel gezelliger met z’n tweetjes. We hebben wel een groepsapp waarin we elkaar op de hoogte houden, dat is fijn! Ik werk nu ook gedeeltelijk als centralist vanuit huis, daar zijn er tijdelijk meer van nodig. In je eentje op de wagen zitten én de telefoon beheren is niet zo handig.

Ik zit liever op de ambulance, maar het werken als centralist valt me niet tegen. Je moet veel dingen regelen, zoals afspraken maken met de dierenarts of het regelen van een plekje bij een dierenasiel. Je kunt aan de telefoon ook tips geven en mensen helpen. Ja, er is wel wat veranderd ja! Ondanks deze coronatijd ben ik nog steeds enthousiast over mijn werk. Het heeft wel wat, zo in deze bizarre tijd op een andere manier samenwerken. We zetten onze schouders eronder en we gaan ervoor. Ik heb een gezellig team, dus samen komen we er wel uit.”