Kaaimannetje kopen meneer?

Het leek wel een sketch van Van Kooten en de Bie. Wat een vertoning, gisteren in het televisieprogramma Rambam. Zij doken in de levendige handel in krokodillen, anaconda’s, zilvervossen, bijtschildpadden, ‘ontklierde’ stinkdieren en servalkatten. Gewoon legaal, hoewel veel gefilmd moest worden met een verborgen camera.

Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Kaaimannetje kopen meneer?

26 jaar bakkeleien over positieflijst

In Nederland mag je nog zo ongeveer alle soorten dieren houden. Aan een positieflijst die ervoor zorgt dat het aantal soorten dieren dat je mag houden wordt ingeperkt, wordt al 26 jaar gewerkt. Nu ja, er wordt al 26 jaar over gebakkeleid. De wetgeving ervoor is klaar, alleen lukt het overheid niet iedereen op één lijn te krijgen over welke dieren op de lijst mogen. Clubs van dierenliefhebbers vechten elkaar de tent uit. Nederland op zijn slechts; polderen tot dieren een ons wegen. Onze Belgische buren waren er veel eerder uit en werken met een lijst van 42 zoogdieren. Daar mag het stinkdier met of zonder klier gewoonweg niet.

Fragment uit het televisieprogramma 'Rambam'. Je kunt in Nederland een krokodil of kaaiman als huisdier houden. Dat zou niet moeten kunnen.

Waarom een exotisch huisdier?

De fascinatie met dieren valt goed te begrijpen. Ik kijk ook met verwondering naar programma’s op Discovery of naar Freek Vonk, die informeren over de wondere wereld van het dierenrijk. Maar waarom moeten we deze bijzondere dieren in huis willen hebben? Wat doet die imposante slang op een uit het bos gehaalde oude boomstronk in je tuinschuur? Waarom wil je die foute reclame van Jaguar Electric nadoen in een woonwijk? Voor kleine terrariumdieren of vissen is goede huisvesting best wel mogelijk, hoewel ook daarbij de kennis van de eigenaar regelmatig veel te wensen overlaat. Maar dat geldt ook voor zogenaamd gemakkelijke dieren als het konijn. Met gezond verstand, voldoende kennis en de wil om het goed te doen voor dieren kan er veel. Voor een enkele zeer gespecialiseerde houder kan misschien zelfs een wurgslang ook wel, hoewel…

Fragment uit het televisieprogramma Rambam. Ze filmden met een verborgen camera de exotische dieren die op een beurs werden verkocht. Dit is bijvoorbeeld een 'ontklierd' stinkdier.


Wilde dieren zijn geen huisdieren

Waarom zou het eigenlijk moeten kunnen? Wat is er zo belangrijk aan het hebben van exotische dieren bij ons thuis? Moeten we het risico op problemen voor het dier en de omgeving gewoon voor lief nemen? Van het aaien van een hond of kat is aangetoond dat het goed is voor onze gezondheid. Komen er dan endorfine vrij als je naar een krokodil kijkt? Het dier aaien is in ieder geval af te raden. De mevrouw met de servalkatten heeft het over haar kindjes. Dat wordt natuurlijk ook vaak gezegd over de huis-tuin-en-keuken-kat. Nu laat de huiskat al die aandacht gemiddeld genomen graag over zich heen komen. Of dat ook voor de servalkat geldt is niet bekend: wilde dieren zijn geen huisdieren. Dus over hoe ze zich voelen als ze wel zo gehouden worden is weinig bekend. Niet doen dus!

Fragment uit het televisieprogramma 'Rambam'.

Fragment uit het televisieprogramma 'Rambam', gefilmd met een verborgen camera. Dit is een dekkater die ervoor zorgt dat de eigenaresse servalkatten kan verkopen.

Stop het rariteitenkabinet

Laten we stoppen van het wondere rijk der dieren een rariteitenkabinet te maken. Overheid, kom op met die positieflijst. Zet vooral niet te veel diersoorten op de lijst en houdt dieren uit ons huis die daar gewoon niet horen.

Fragment uit het televisieprogramma 'Rambam'.