Kabinet wil minder testen met apen

Hoopvol nieuws: Minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil het aantal proeven met apen terugdringen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk het aantal dierproeven met apen met 40% moet verminderen.
Ook heeft ze het BPRC gevraagd om per direct te starten met geboortebeperking om zo de kolonie die bestemd is voor dierproeven te verkleinen. De brief van de minister aan de Tweede Kamer is een reactie op het rapport ‘Van Aap naar Beter' dat het Rathenau Instituut maakte in opdracht van de overheid.
Kabinet wil minder testen met apen
Minister van Engelshoven schrijft o.a. in haar brief dat het aantal dierproeven met apen met 40% moet verminderen.

Medicijnen testen

In het BPRCA werden vorig jaar 317 apen gebruikt voor proeven. 137 apen overleefden de proeven niet. De apen worden gebruikt voor het testen van medicijnen tegen ziekten als aids en tuberculose. Volgens de minister zijn minder proeven haalbaar nu er steeds betere methoden ontwikkeld worden, die de proeven op dieren kunnen vervangen.
Er kwam ook kritiek. De directeur van het Erasmus Dierexperimenteel Centrum, dr. Fentener van Vlissingen, zei in het tv-programma Nieuwsuur dat met het terugdringen van het aantal proeven op apen in Nederland het onderzoek zich naar het buitenland zal verplaatsen.

Tegenwoordig worden er steeds betere methoden ontwikkeld worden die de proeven op dieren kunnen vervangen.

Voorzichtig optimistisch

De Dierenbescherming is voorzichtig optimistisch. De Tweede Kamer stemde unaniem in met de motie van de Partij voor de Dieren voor minder dierproeven in Europa. Hopelijk is dit een voorbode voor specifieke en concrete keuzes die gaan over het afbouwen van dierproeven, en niet alleen over de inzet van de 3 V’s. De richtlijn van Vervangen, Verminderen en Verfijnen bestaat al langere tijd in Nederland. Het is de hoogste tijd voor nieuwe stappen.

Aanstaande donderdag overleggen de vaste kamercommissies van LNV en OCW met verantwoordelijke bewindspersonen Carola Schouten en Ingrid van Engelshoven over dit onderwerp. Hopelijk vormt dit een voorzet om de huidige proeven zo snel mogelijk te vervangen door alternatieve methoden.