Kat op het nippertje gered uit zeer vervuilde woning

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in samenwerking met de Politie Eenheid Rotterdam op 10 december een kat gered uit een zwaar vervuilde woning. In deze woning werd tussen de bierblikken ook een hond gevonden die al enkele maanden overleden was. Inspecteur Jolanda spreekt over een ongewone en trieste zaak.
Kat op het nippertje gered uit zeer vervuilde woning

Naar onderbuikgevoel

“Ik sta vaker tot mijn knieën in de bende, maar deze zaak heeft toch erg veel indruk op mij gemaakt”, vertelt LID-inspecteur Jolanda over de melding die in eerste instantie via 144 binnenkwam. De melding zou gaan over een magere kat, maar al snel bleek er meer aan de hand. Om die reden is er besloten om de woning samen met de politie te betreden.

De woning lag bezaaid met bierblikken.

“Toen we de woning uiteindelijk binnenkwamen zagen we direct wat voor enorme bende het was. Overal lagen bierblikken, het waren er echt duizenden. De overleden hond lag middenin de woonkamer. De vacht was nog herkenbaar, maar het grootste gedeelte was al helemaal verdroogd. De hondenmand lag ook vol bierblikken”, vult Jolanda aan. De melding via 144 ging over een vermagerde kat. Het duurde niet lang voordat ook deze kat werd gevonden. Het dier zat opgesloten in een extreem vervuilde kamer.

De vermagerde kat verbleef in een zeer vervuilde kamer.

We hadden niet veel later moeten komen

“Ik hoorde de kat heftig miauwen, echt in paniek”, vervolgt Jolanda. “En toen ik bovenkwam sprong het beestje zowat tegen mij op. De vacht was zo vervilt dat er al stukjes huid loslieten. De kat voelde heel mager en koud aan. Ik heb toen direct de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gebeld en met hun goedkeuring mocht ik het dier meenemen. In mijn auto heb ik het beestje voer en drinken gegeven en direct naar de dierenarts gebracht. Daar moest de kat aan het infuus. We hadden niet veel later moeten komen, voor de kat niet, maar ook voor meneer niet.”

De vacht van de kat was vreselijk vervilt en liet al gedeeltelijk los.
Inspecteur Jolanda gaf de kat in haar auto alvast wat eten en drinken.

De politie heeft zich ontfermd over de eigenaar. De man heeft uiteindelijk afstand gedaan van de kat. Het dier krijgt antibiotica, eten, drinken en de verdere liefdevolle zorg die het nodig heeft.

De kat voelde mager en koud aan.