Klussen en katten knuffelen

Fred Curfs - Klusjesman Dierenbeschermingscentrum Limburg

“Ik had vroeger een schoenmakerij en ben daardoor erg handig. Ik leerde het schoenmakersvak van mijn vader, ook hij had gouden handen. Als klusjesman bij Dierenbeschermingscentrum Limburg vervang en repareer ik van alles, maar ik maak ook krabpalen, hondenriemen, kastjes en vensterbanken. Er is altijd wel wat te doen.”

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online eindredacteur

Klussen en katten knuffelen

#ikbendierenbeschermer

“Op mijn 65e was ik gepensioneerd, maar ik ben niet het type dat niets gaat zitten doen. Ik zag een advertentie staan voor klusjesman bij het dierenasiel. Ik wilde altijd al wat voor de Dierenbescherming doen, de dieren spraken me aan. Ik had van kleins af aan al dieren. Vroeger waren dat honden en sinds ik getrouwd ben hebben we katten. Nu woont Jerry bij ons, hij is al 16 jaar oud. Haha, ik heb een portret van hem vereeuwigd op één van de krabpalen die ik voor dit asiel maakte.”

“Als ik in de buurt van de katten aan het klussen ben, loop ik even bij hen naar binnen. Ik kan het niet laten...“

Fred Curfs
- Klusjesman Dierenbeschermingscentrum Limburg

Er gaat altijd iets kapot

“Geen dag is hetzelfde. Wat ik vandaag gedaan heb? Ik heb vanmorgen een paar lampen vervangen. Nu ben ik alle filters van het ventilatiesysteem aan het vervangen. Dat moet twee keer per jaar gebeuren en dat is in dit grote pand een flinke klus. Er is ook altijd wel iets kapot dat ik kan repareren. Ik heb zojuist de kraan bij de dierenartsruimte gerepareerd. Heb je die grote overkapping op het veld gezien? Die heb ik samen met een collega in elkaar gezet zodat ze met de honden droog of in de schaduw kunnen staan.”

Onweerstaanbare katten

“Als ik in de buurt van de katten aan het klussen ben, loop ik even bij hen naar binnen. Ik kan het niet laten... Er zijn weleens van die katten die je aankijken en dan… ja, dan ben je gewoon om. Die combinatie van klussen en dieren past goed bij mij. Ik vind het klussen vooral leuk omdat het om de dieren gaat. Daarnaast is het schitterend hier, zo met alle collega’s. Ik werk hier nu elf jaar, maar het voelt niet zo lang. Ze hebben al gezegd dat als ik wil stoppen, ik dat minstens vijf jaar van tevoren moet aanvragen."

Thuis doorgaan

“Ik neem mijn klusjes vaak mee naar huis. Laatst lag mijn werkkamer vol met planken, omdat ik de deurlijsten van de dierenverblijven ging vervangen. Ik was ze op mijn gemakje aan het bewerken en netjes aan het aflakken. Mijn vrouw werd bijna gek van al dat materiaal overal. Kapotte hondenriemen neem ik ook mee naar huis, dan kan ik rustig kijken hoe ik ze het beste kan herstellen. En dan heb ik thuis ook weer wat te doen. In huis heb ik de meeste klusjes wel gedaan.

Dat ik een dierenvriend ben, dat weten ze hier in de buurt wel. Inmiddels pas ik regelmatig op de huisdieren van vijf verschillende gezinnen. Nu ga ik bijvoorbeeld een maand lang drie poezen en drie ganzen verzorgen, omdat hun baasjes dan weg zijn. Ik vind dat fijn om te doen. Zoals ik al zei, ik blijf graag bezig en als ik dat mét dieren kan combineren is dat geweldig.”