Konijnen: Leuk hoor, maar veel werk

“Konijnen zijn lieve dieren, maar ze kosten veel werk, vooral in het begin”, vertelt Manon. Hoewel zij en haar gezin uitkeken naar de komst van twee jonge hangoren en ze met veel liefde voor het duo zorgen, valt het haar achteraf tegen. “Als ik dit eerder had geweten, had ik misschien nog even gewacht”, geeft ze toe.

Konijnen: Leuk hoor, maar veel werk

Niet alle konijnen knuffelen

Isa, vijf jaar, wil geen woord missen. Gaat het over de konijnen? Dan is ze er als de kippen bij. “Onze konijnen heten Tommie en Lisa”, vertelt ze enthousiast. Ze wijst naar het konijnenverblijf met uitloop in de tuin. “Lisa is rustig en zit graag op schoot, maar Tommie is wild en springt er vanaf. Die wil liever niet knuffelen. Kijk daar zitten ze!” De konijntjes zitten knus tegen elkaar aan in het nachthok en kijken verbaasd op als het deurtje opengaat. “Die grijze, dat is Lisa!” Duidelijk haar favoriet. Broertje Faas, 2 jaar oud, vindt Tommie leuker. Ook al is hij wat meer op zichzelf en laten ze hem doorgaans met rust. “Dat heb ik ze geleerd”, zegt Manon.

“Ik had vroeger een konijntje, Pjotr en daar was ik helemaal dol op. Als hij me zag, sprong hij zo in mijn armen”, vertelt Manon. “Dat was ook het beeld dat ik tot een paar maanden geleden van konijnen had. Een soort ideaalbeeld.” Afgelopen juni verwelkomde het gezin de twee konijntjes. “Mijn dochter van vijf wilde graag een huisdier. We twijfelden tussen katten en konijnen, maar de keuze viel uiteindelijk toch op jonge hangoortjes. Ik wist dat je konijnen beter samen kunt houden, dus het werden er twee.” Schattig die kleine konijntjes, maar ze zijn niet vanzelfsprekend sociaal. “Ik had er niet bij stilgestaan dat het best wat energie kost om konijnen sociaal te krijgen. Nu vindt Lisa het gelukkig fijn om geknuffeld te worden, maar Tommie moet er dus niets van hebben. Dat is niet erg, maar het was wel even jammer voor Isa. Gelukkig zie je dat Tommie en Lisa het samen erg naar hun zin hebben. Heel schattig, hoe ze alles samen doen.”

Apart houden

“Nog iets waar ik niet aan had gedacht is dat je de konijnen na een paar weken een tijdje uit elkaar moet houden. Ze worden vruchtbaar, maar kunnen nog niet direct geholpen worden. Ik had daarom tijdelijk twee verblijven nodig en liet de konijnen om en om los in de tuin lopen. Ik merkte dat ze die extra ruimte nodig hadden. Binnen de ren zijn ze passiever en in de tuin houden ze zich de hele dag bezig.”


“Het was nogal een gesjouw”, vertelt ze, “we gingen op vakantie en de buren konden er niet voor zorgen. Moest ik allebei de hokken met de auto naar een tijdelijk adresje brengen. Pffff. Niet ideaal als je zwanger bent van de derde en niet echt veel energie hebt daardoor.” Al met al kon het gezin op vakantie en werden de konijnen goed verzorgd. “Je moet er wel aan denken als je op vakantie gaat. Wie zorgt er dan voor?!”

Flinke schoonmaakklus

“Mijn kinderen wilden konijnen, maar ik wist wel dat de verantwoordelijkheid bij mij zou komen te liggen. De kinderen zijn nog te jong. Het viel me toch tegen, vooral omdat ik in het begin twee konijnenverblijven moest schoonhouden. Inmiddels is Tommie gecastreerd en leven de konijnen weer samen. Dat scheelt alweer. Manon staart naar het tweede hok. “Het neemt veel ruimte in beslag, maar vanavond komt iemand het hok eindelijk ophalen.”

Konijnproof tuin

“Lisa was ook nog kwijt!” vertelt Isa met een ernstig gezichtje. “We hebben wel 3 dagen gezocht.” Manon: “Ik dacht dat de tuin konijnproof was. We hadden de tuinhekken voorzien van een rand gaas aan de onderkant, ik dacht: ‘die kunnen geen kant op’.” Niets bleek minder waar. Konijnen zijn sterren in het vinden van een uitweg. “Na een hoop speurwerk wist ik dat ze ergens in dit blok van acht tuinen moest zitten, maar niet iedereen was thuis en sommige buren waren op vakantie.” Gelukkig kwam Lisa terug. En niet zomaar… Isa had haar buurkat Impie ’s avonds gevraagd of hij wist waar Lisa was. De buurtkat kende alle tuinen op zijn duimpje en als iemand Lisa moest kunnen vinden, was hij het wel. En warempel, de volgende ochtend zaten zowel Impie als Lisa in de tuin. “Het leek wel een Disneyfilm”, glimlacht Manon.

Wil je konijnen? Denk goed na!

“Konijnen kosten behoorlijk wat energie, ruimte en tijd”, concludeert Manon. “Je moet met verschillende dingen rekening houden: je hebt echt ruimte nodig in je tuin, konijnen hebben vitamientjes nodig en daarom moet je het juiste (groen)voer kopen. Daarnaast moet je de ram op het goeie moment laten castreren en is het schoonmaken van de hokken een flinke klus. Je moet aanpassingen aan je tuin doen en je kunt jonge kinderen niet alleen laten met konijnen. Én vergeet niet dat er ook nog dierenartskosten bij komen kijken. We hadden de konijntjes nog maar net en toen had Lisa een gasbuik…” Inmiddels zijn de grootste ‘hobbels’ genomen en vindt Manon het makkelijker en leuker worden. “Het viel even tegen, maar gelukkig horen ze er nu wel helemaal bij.” Isa knikt en aait, Lisa zit ontspannen op haar schoot. Tommie kijkt stilletjes toe vanuit zijn verblijf.

 • Wat moet je weten over konijnen?

  • Konijnen zijn groepsdieren en leven liever niet alleen. Ga dus altijd voor twee konijnen.
  • Konijnen zijn niet per se sociaal. De meeste konijnen willen liever niet opgepakt worden.
  • Konijnen kosten gemiddeld 330 euro per jaar.
  • Konijnen hebben veel ruimte nodig.
  • Het is belangrijk om goed uit te zoeken welk voer en welke vitamines konijnen binnen moeten krijgen.
  • Ga je voor een rammelaar en een voedster? Vergeet niet dat één van de twee gecastreerd/gesteriliseerd moet worden en dat ze even een tijdje apart moeten leven.
  • Het schoonmaken van het konijnenverblijf is een flinke klus.
  • Konijnen zijn een kei in ontsnappen. Maak je tuin (als ze daarin mogen rondlopen) konijnproof.

  Hier vind je meer informatie over het huisvesten en verzorgen van konijnen. vind je meer informatie over het huisvesten en verzorgen van konijnen.