Koppig of goedgelovig?

Na twee jaar verdieping in het onderwerp hondenhandel durf ik mijzelf inmiddels wel een expert te noemen. Als ik op het internet zit, dan lukt het mij vrij goed om de foute advertenties er uit te filteren. Althans, dat denk ik. Echt zeker weten doe ik het niet, nee. Ik besef mij dan ook goed dat als het voor experts al een lastige klus is, dat het dan voor niet-expert vrijwel niet te bepalen valt. Het is dan eigenlijk net alsof je met gekruiste vingers een slangenkuil instapt. Het is nog maar even geleden dat een goede vriend van mij dit, ondanks mijn adviezen en waarschuwingen, aan de lijve heeft ondervonden.
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Koppig of goedgelovig?

Ogenschijnlijk een kenner

Het vervelende van sommige dierenwelzijnsdossiers, zoals de foute puppyhandel, is dat de beelden van de misstanden op zijn zachtst gezegd niet zo fijn zijn. De laatste twee jaar ben ik er in ondergedompeld en de verbazing en afschuw was soms dermate hoog, dat ik mijn familie en vrienden er misschien wel te veel mee heb lastig gevallen. De vriend in kwestie zou dus moeten hebben geweten van het probleem en het risico. In combinatie met zijn kennis over honden (zijn ouders hebben altijd honden gehad) was hij wel een van de laatste mensen van wie ik had verwacht dat zij de fout in zouden gaan.


Er in getuimeld

Toen mijn vriend en zijn partner besloten een hond te kopen zochten zij op het internet, niet geheel verwonderlijk via Marktplaats, naar een Oud Engelse Bull. Al snel kwamen zij bij een vriendelijke mevrouw uit. Ze mochten meteen langskomen en werden warm en vriendelijk ontvangen. Even later liepen ze weg met de snoezige Brownie. Hij was niet eens zo duur, dus dat was een meevaller. Toen ik verrast werd door een foto via de WhattsApp uitte ik direct mijn zorgen, aangezien het ras een populair ras is in de foute hondenhandel. Op basis van de informatie die ik van mijn vriend kreeg wist ik het vrijwel zeker; deze honden komen uit de puppyfabrieken uit Oost-Europa. Volgens hem en zijn partner was dit helemaal niet waar. De mevrouw was hartstikke aardig en geïnteresseerd, die kon toch geen gewetenloze handelaar zijn!?

Opstapeling van problemen

Het heeft helaas niet lang geduurd alvorens de eerste signalen van een zwakke gezondheid en slechte socialisatie zichtbaar werden. Brownie bleek ontzettend angstig en onrustig te zijn. Een ware neuroot. Hij was ontzettend druk, bijna onhandelbaar. Vervolgens bleek Brownie allergisch voor zo ongeveer alles. Dat arme beest heeft waarschijnlijk voortdurend jeuk… Nog binnen het jaar volgde twee dure operaties aan de ellenbogen. Een andere ‘toevalligheid’ is dat een broertje van Brownie bij mij in de straat woont. Ook hij heeft problemen, namelijk artritis. Het gevolg is dat hij volledig krom loopt. Hij kan niet eens meer spelen en is nog maar zo jong… Inmiddels woont er ook een half broertje bij ons in de buurt en zie ik zojuist dat de betreffende handelaar een nestje Amerikaanse en Engelse bulls online heeft staan. Toeval?

Een foute handelaar herkennen

Mijn vriend heeft inmiddels mij durven vragen of hij stom is bezig geweest. Mijn antwoord was resoluut: “Ja!”. Met wat onderzoek vooraf had hij voldoende verdachte signalen kunnen oppikken. Toen kwam bij mij echter het besef dat hij niet echt had kunnen weten waar hij precies op had moeten letten. Hij ging dus op zijn gevoel af. Een lieve handelaar, koppie koffie en wat grapjes zijn echter niet wat je verwacht bij een foute handelaar. Tevens onderschat men steeds ook weer dat wanneer je een pup in de handen krijgt, dat je geen nee meer kunt zeggen. Zelfs niet als je sterke vermoedens hebt dat het wel om een foute handelaar gaat. Handelaren en fokkers, goed of fout, weten dit. U nu ook, maar daarmee bent u er nog niet. Gebruik daarom de checklist van de Dierenbescherming om vooraf(!) zo goed mogelijk in te schatten met wat voor handelaar of fokker u te maken heeft. Bij twijfel, niet doen! Maak niet de zelfde fout als mijn vriend, die inmiddels al ruim zes duizend euro kwijt is in de eerste 1,5 jaar van het tot dusverre kwakkelende leven van Brownie. Gelukkig krijgt Brownie wel de best mogelijke zorg en liefde. Op dat punt heeft hij niets te klagen.