Kraaien, blaffen, krabben, graven, vliegen...

Wie dieren houdt moet ervoor zorgen dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien. Dat is zelfs voor wetgevers een wettelijke verplichting. Hanen kraaien, honden blaffen, hamsters moeten veel en diep kunnen graven en vogels hebben niets voor niets vleugels.

Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Kraaien, blaffen, krabben, graven, vliegen...
Wij kregen laatst de vraag of het verboden is om een haan een 'Geen Crow band' om te doen, een antikraaiband voor om de nek. Ik had er echt nog nooit van gehoord, maar het bestaat! En het wordt aangeboden op internet. Een haan moet normaal gesproken extra diep inademen voor een gewone kraai op volle sterkte. Door zo’n band snoer je hem de adem wat af en komt hij niet verder dan een raar schor geluid. Zo'n antikraaiband is niet verboden.

Dieronvriendelijke producten gewoon te koop

Dit zijn twee 'Geen Crow'-banden, ofwel antikraaibanden.

Best gek toch dat dat allemaal gewoon nog mag? De blafband voor honden gaat misschien dan wel op de schop, maar je kunt ze nog steeds overal kopen. Of wat te denken van de originele silliconen nagelhoesjes die je vastlijmt op de nagels van je kat om zo schade aan je meubilair te voorkomen? Een kat met 'kunstnagels' kan echt niet normaal klimmen of zijn eigen nagels goed verzorgen. We weten dat hamsters minstens 40 cm diep willen kunnen graven en veel behoefte hebben beweging: hoe kan het dan dat er nog steeds zoveel van die belachelijk kleine en ondiepe hamsterkooien worden aangeboden, zelfs door de betere merken van huisdierverblijven? Hetzelfde verhaal geldt voor veel vogelkooien, die misschien wel groot genoeg zijn om als goed rust- en nachtverblijf te dienen, maar waar de dieren zeker niet in kunnen vliegen!

Een haan moet gewoon kunnen kraaien, anders kan hij zijn natuurlijke gedrag niet vertonen.

Dieren moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen

Er ligt nog steeds te weinig vast over wat er wel en niet mag met huisdieren. We vinden ook dat er al met al nog wel erg luchtig over wordt gedaan, ook door de wetgever. De Dierenbescherming blijft lobbyen om de wetgeving aan te scherpen. Dieren mogen niet te veel beperkt worden in hun natuurlijke gedrag, dat is voor elk dier de belangrijkste voorwaarde om 'Happy' te kunnen zijn. Tegelijkertijd zijn er veel manieren om het wel goed te doen, als je maar weet waar je allemaal op moet letten. Dat geldt niet alleen voor de eigenaar van een dier, maar ook voor de producenten van dierverblijven en andere dierbenodigdheden. En natuurlijk voor de dierenwinkels en tuincentra, die beter kunnen kiezen voor een kleiner, maar beter assortiment. Niet de klant, maar het dier is hier de echte koning!